Με γνώμονα τη διαφάνεια και την πάταξη των πρακτικών κατάχρησης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθετεί νέα αυστηρότερη νομοθεσία, η οποία θα διέπει εφεξής τη λειτουργία της ενεργειακής αγοράς χονδρικής στην Ευρώπη.

Με γνώμονα τη διαφάνεια και την πάταξη των πρακτικών κατάχρησης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθετεί νέα αυστηρότερη νομοθεσία, η οποία θα διέπει εφεξής τη λειτουργία της ενεργειακής αγοράς χονδρικής στην Ευρώπη.

Με τον τρόπο αυτό μέσα στους επόμενους μήνες θα περάσει στα χέρια της κεντρικής διοίκησης ο έλεγχος του χονδρεμπορίου ενέργειας με σκοπό, όπως επισημαίνεται στο επίσημο ανακοινωθέν, την αποτροπή φαινομένων χειραγώγησης της αγοράς.

Η Αρχή της κάθε χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα επιβάλει τις κυρώσεις εκείνες που θα επιτρέψουν να δοθεί τέλος σε τέτοιου είδους φαινόμενα.

«Οι νέοι κανόνες για τις συναλλαγές θα συμβάλουν στη διαμόρφωση δίκαιων ενεργειακών τιμών» υπογράμμισε ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα Ενέργειας, Γκίντερ Ετινγκερ, ο οποίος εμφανίστηκε επιφυλακτικός κατά τα άλλα ως προς τη δυνατότητα δημιουργίας έως το 2014, όπως είχε οριστεί, ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

Και αυτό διότι 18 από τα 27 κράτη-μέλη δεν έχουν καταφέρει να ενσωματώσουν στην εσωτερική νομοθεσία τους, τους κανόνες που όρισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απελευθέρωση των αγορών ενέργειας, οι οποίοι είχαν στόχο αφενός την ενίσχυση του ανταγωνισμού και τη μείωση των τιμών για τους καταναλωτές, αφετέρου υποχρέωναν τις μεγάλες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να «ανοίξουν» τα δίκτυα διανομής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου σε τρίτους. Στο πλαίσιο αυτό η Ε.Ε. πρώτη φορά εντάσσει στον προϋπολογισμό της έργα υποδομής στρατηγικής σημασίας (όπως είναι οι αγωγοί φυσικού αερίου και τα δίκτυα ηλεκτρισμού) δεσμεύοντας προς τον σκοπό 9,1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό, είναι υποχρεωτική η γνωστοποίηση κάθε πληροφορίας που μπορεί να επηρεάσει τις τιμές πριν πραγματοποιηθεί η όποια συναλλαγή.

Καθίσταται παράνομη η διάδοση πληροφοριών με τις οποίες παρέχονται ψευδείς ή παραπλανητικές ενδείξεις σχετικά με την προσφορά, τη ζήτηση ή τις τιμές.

Οι διαπραγματευτές ενέργειας υποχρεούνται να αναφέρουν τις συναλλαγές τους, απευθείας ή μέσω των χρηματιστηρίων ενέργειας, στον Οργανισμό Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενεργείας, ο οποίος αναλαμβάνει πλέον την ανεξάρτητη παρακολούθηση όλων των συναλλαγών και τον έλεγχο τήρησης των διατάξεων.

(από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία")