Η ΕΕ θα ιεραρχήσει εκ νέου την βοήθεια που παρέχει στις αναπτυσσόμενες χώρες. Σκοπός είναι η μείωσης της φτώχειας, κυρίως μέσω καλύτερα στοχευόμενης κατανομής των πόρων.

Η ΕΕ θα ιεραρχήσει εκ νέου την βοήθεια που παρέχει στις αναπτυσσόμενες χώρες. Σκοπός είναι η μείωσης της φτώχειας, κυρίως μέσω καλύτερα στοχευόμενης κατανομής των πόρων.

Ο Ευρωπαϊκός Επίτροπος Αναπτύξεως, Andris Pielbags, παρουσίασε χθες το «πρόγραμμα αλλαγών» της αναπτυξιακής πολιτικής της ΕΕ, καθώς και μια νέα πολιτική για την δημοσιονομική στήριξη της ΕΕ. Οι μελλοντικές δαπάνες της ΕΕ θα πρέπει να επικεντρωθούν στους τομείς που είναι πιο σημαντικοί μακροχρόνια, χωρίς αποκλεισμούς στην ανάπτυξη. Επίσης, πρέπει να κατευθύνονται σε χώρες με μεγαλύτερη ανάγκη εξωτερικής στηρίξεως και εκεί όπου η βοήθεια μπορεί να επιφέρει κάποια θετική αλλαγή.

Η βοήθεια της ΕΕ θα πρέπει να εστιάζεται στους τομείς που θέτουν τα θεμέλια για βιώσιμη, χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Σημαντικό μέρος της βοήθειας της ΕΕ χορηγείται υπό μορφή δημοσιονομικής στηρίξεως, όπως η μεταφορά πιστώσεων σε κρατικούς προϋπολογισμούς αναπτυσσομένων χωρών, σε συνδυασμό με τον διάλογο για την διαμόρφωση πολιτικής, την αξιολόγηση των επιδόσεων και την δημιουργία ικανοτήτων. Η Επιτροπή προτείνει μια ευρωπαϊκή προσέγγιση που θα εξασφαλίζει αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη δημοσιονομική στήριξη όσον αφορά στην επίτευξη αποτελεσμάτων στον τομέα της αναπτύξεως, χάρη στην ενίσχυση των συμβατικών εταιρικών σχέσεων με τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η σύναψης «συμβάσεων χρηστής διακυβερνήσεως και αναπτύξεως» θα επιτρέψει να παρέχεται γενική δημοσιονομική στήριξης σε περίπτωση που η χώρα-εταίρος μπορεί να αποδείξει την προσήλωσή της στις θεμελιώδεις αξίες. Η ΕΕ θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα, την δημοκρατία και το κράτος δικαίου εστιάζοντας την προσοχή στης στον διάλογο με τις χώρες-εταίρους, δημιουργώντας κίνητρα για μεταρρυθμίσεις και ζητώντας από τις χώρες αυτές να δεσμευθούν ότι θα σέβονται τις θεμελιώδεις αξίες.

Σημειωτέον, ότι η δημοσιονομική στήριξης θα εφαρμοστεί στις ευάλωτες χώρες, αφού πρώτα θα εξετάζεται η κάθε περίπτωσης χωριστά, ώστε να διασφαλισθούν οι ζωτικές κρατικές λειτουργίες και να στηριχθεί η μετάβασης, μέσω «συμβάσεων για την δημιουργία κρατικού μηχανισμού». Η δημοσιονομική στήριξης θα πρέπει να συμβάλει στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της απάτης, να βοηθήσει τις χώρε να δημιουργήσουν του δικούς τους χρηματοδοτικούς πόρους και να μειώσει μακροπρόθεσμα την εξάρτησή τους από την βοήθεια.

Σημειωτέον, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωσης στο σύνολό της (κράτη- μέλη και Europe Aid, ταμεία που διαχειρίζεται η Επιτροπή) είναι ο μεγαλύτερος χορηγός κρατικής αναπτυξιακής βοηθείας παγκοσμίως. Το 2010, χορήγησε 53,8 δις. ευρώ (πάνω από το 50% της χορηγούμενης βοηθείας παγκοσμίως). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι επιφορτισμένη με την διαχείριση βοηθείας ύψους 11 δις. ευρώ ετησίως, γεγονός που την τοποθετεί στην δεύτερη θέση χορηγών βοηθείας στον κόσμο.