Η κυπριακή κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να συστήσει ένα κρατικό ταμείο για την επένδυση των εσόδων που θα προέλθουν από την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), όπως δήλωσε χθες στο πρακτορείο Reuters η υπουργός Εμπορίου, Πραξούλα Αντωνιάδου. Παράλληλα, η υπουργός αναφέρθηκε και στο χρονοδιάγραμμα των ερευνών και της εξερεύνησης, λέγοντας ότι θα χρειαστούν περίπου τρία χρόνια για την πρώτη παραγωγή και ακόμη περισσότερα μέχρι να ξεκινήσουν οι εξαγωγές φυσικού αερίου στο εξωτερικό.

Η κυπριακή κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να συστήσει ένα κρατικό ταμείο για την επένδυση των εσόδων που θα προέλθουν από την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), όπως δήλωσε χθες στο πρακτορείο Reutersη υπουργός Εμπορίου, Πραξούλα Αντωνιάδου. Παράλληλα, η υπουργός αναφέρθηκε και στο χρονοδιάγραμμα των ερευνών και της εξερεύνησης, λέγοντας ότι θα χρειαστούν περίπου τρία χρόνια για την πρώτη παραγωγή και ακόμη περισσότερα μέχρι να ξεκινήσουν οι εξαγωγές φυσικού αερίου στο εξωτερικό. 

Η κα Αντωνιάδου τόνισε ότι πιθανότατα τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση θα έχει μια πιο σαφή εικόνα για το μέγεθος του κοιτάσματος στο Οικόπεδο 12, ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια στις αποφάσεις για την παραγωγή και να δρομολογήσει τις απαραίτητες κινήσεις για την μετέπειτα μεταφορά και εξαγωγή των ποσοτήτων αερίου.

Γενικότερα για την συγκεκριμένη ζώνη, η Noble Energy θα προχωρήσει σε άλλες δύο γεωτρήσεις εντός των επομένων 6-8 μηνών, οι οποίες θα προσφέρουν ακόμα περισσότερες πληροφορίες για τα μεγέθη. Με τον τρόπο αυτό, όταν η κυβέρνηση προχωρήσει στα τέλη του έτους στην διεξαγωγή του δεύτερου γύρου αδειοδότησης για τα υπόλοιπα οικόπεδα, οι ξένες εταιρείες θα έχουν ήδη μια πρώτη γεύση για το τι περιέχει το υπέδαφος της κυπριακής ΑΟΖ.

Θυμίζουμε ότι μέχρι στιγμής έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους μεγάλοι πετρελαϊκοί όμιλοι του εξωτερικού από την Αμερική, την Ευρώπη και τη Ρωσία, γεγονός που ενισχύει σημαντικά την Κύπρο και σε πολιτικό επίπεδο. Αν και η υπουργός δεσμεύεται να μην αποκαλύψει τα ονόματα των εν λόγω επιχειρήσεων, εντούτοις θεωρείται δεδομένο το ενδιαφέρον μεταξύ άλλων της ρωσικής Gazprom. Παράλληλα, θεωρείται πιθανή η απευθείας ανάθεση αριθμού οικοπέδων, όπως φαίνεται από τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο, αφού από νομικής πλευράς κρίθηκε συμβατή με το εθνικό και κοινοτικό δίκαιο.