Ο Αμερικανός μεγιστάνας του πετρελαίου και φυσικού αερίου, Ριτς Κίντερ, στοιχημάτισε 38 δις δολάρια στην επανάσταση του μη συμβατικού αερίου στις ΗΠΑ. Η πρόσφατη συμφωνία που έκλεισε μέσω της εταιρείας του, Kinder Morgan, για την εξαγορά της El Paso, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στα χρονικά του συγκεκριμένου κλάδου, μετά από την περσινή, ύψους 41 δις, μεταξύ της ΧΤΟ και της ExxonMobil

Ο Αμερικανός μεγιστάνας του πετρελαίου και φυσικού αερίου, Ριτς Κίντερ, στοιχημάτισε 38 δις δολάρια στην επανάσταση του μη συμβατικού αερίου στις ΗΠΑ. Η πρόσφατη συμφωνία που έκλεισε μέσω της εταιρείας του, Kinder Morgan, για την εξαγορά της El Paso, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στα χρονικά του συγκεκριμένου κλάδου, μετά από την περσινή, ύψους 41 δις, μεταξύ της ΧΤΟ και της ExxonMobil.

Σε αρχικό στάδιο, το επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρωνόταν μονάχα στις εταιρείες παραγωγής μη συμβατικού αερίου. Πλέον όμως, αρχίζει να επεκτείνεται και στους ομίλους που ασχολούνται με τις υποδομές και τους αγωγούς, όπως η El Paso. Οι αιτίες είναι πολλές, αλλά ο βασικός λόγος είναι ότι σε αβέβαιους καιρούς, παρέχουν την ευκαιρία για σταθερά, σίγουρα κέρδη, από τα κόμιστρα που χρεώνονται στους πελάτες για τη μεταφορά του αερίου.

Επιπλέον, υπάρχουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, αφού όπως τονίζει ο σύνδεσμος φυσικού αερίου της Αμερικής, ως το 2035, στις ΗΠΑ θα χρειαστούν επενδύσεις 205 δις δολαρίων για νέους αγωγούς και υποδομές.

Ο κ. Κίντερ πάντως προκαλεί κατά καιρούς με την συμπεριφορά του και τις δηλώσεις του. Μετά την πρόσφατη συμφωνία, είχε συνάντηση με ορισμένους τραπεζίτες, οι οποίοι του είπαν πως δημιουργεί τη μεγαλύτερη επιχείρηση αερίου στον κόσμο. Ο ίδιος απάντησε «Και εκείνη η ρώσικη εταιρεία, η Gazprom; Δεν είμαστε τόσο μεγάλοι όσο η Gazprom του Πούτιν, αλλά δεν σπάμε και τα κόκκαλα των άλλων. Στηριζόμαστε στην πειθώ, ξέρετε».

Επίσης, αναφέρθηκε και σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Ομπάμα και τον υπουργό Ενέργειας, Τσου. Δήλωσε σχετικά ότι «εξεπλάγην με το πόσο λίγο υπολογίζουν την σημασία του φυσικού αερίου ως καθοριστικού παράγοντα». Πρόσθεσε πως «σε εκείνους αρέσουν τα ποδήλατα και ο άνεμος».