Έντονο ενδιαφέρον παρατηρείται από τον πετρελαϊκό κολοσσό Gazprom για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στα οικόπεδα της Κυπριακής Δημοκρατίας Οικονομικής της Ζώνης. Σύμφωνα με τηλεγράφημα από την Μόσχα, ο ρωσικός κολοσσός εξέφρασε ετοιμότητα να ξεκινήσει γεωλογικές έρευνες για την εξεύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου

Έντονο ενδιαφέρον παρατηρείται από τον πετρελαϊκό κολοσσό Gazprom για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στα οικόπεδα της Κυπριακής Δημοκρατίας Οικονομικής της Ζώνης. Σύμφωνα με τηλεγράφημα από την Μόσχα, ο ρωσικός κολοσσός εξέφρασε ετοιμότητα να ξεκινήσει γεωλογικές έρευνες για την εξεύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στις 19 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει για την Ανατολική Μεσόγειο η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου, το αεροπλανοφόρο Kuznetsov που θα συνοδεύεται από ένα αντιτορπιλικό. Στο αεροπλανοφόρο σταθμεύουν περίπου 25 υπερσύγχρονα αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Την ίδια ώρα, έγιναν γνωστές οι λεπτομέρειες για το συμβόλαιο που υπέγραψε η κυπριακή κυβέρνηση με την αμερικανική εταιρεία Noble για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου στο Οικόπεδο 12. Το συμβόλαιο είναι για 25 χρόνια με προοπτική ανανέωσης του για άλλα 10. Η κυπριακή κυβέρνηση εισέπραξε 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ θα εισπράττει το 55% των εσόδων για την απόσβεση της επένδυσης καθώς και για το κόστος της εξόρυξης. Από το υπόλοιπο ποσό, η Κύπρος θα εισπράττει μερίδιο κλιμακωτά αναλόγως της μέσης ημερησίας παραγωγής.