Αλυσίδα δυσλειτουργίας της αγοράς έχει δημιουργήσει το έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ. Η εγγενής αδυναμία του Διαχειριστή να πληρώσει ηλεκτροπαραγωγούς για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και τα ΑΔΙ, έχει οδηγήσει τους τελευταίους να μην καταβάλουν, με τη σειρά τους, τις οφειλές τους στη ΔΕΠΑ. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Χάρης Σαχίνης προειδοποίησε χθες από το βήμα του συνεδρίου Invest in Energy, ότι αν συνεχισθεί αυτή η κατάσταση «κάποια στιγμή δεν θα τους δώσουμε φυσικό αέριο»

Αλυσίδα δυσλειτουργίας της αγοράς έχει δημιουργήσει το έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ. Η εγγενής αδυναμία του Διαχειριστή να πληρώσει ηλεκτροπαραγωγούς για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και τα ΑΔΙ, έχει οδηγήσει τους τελευταίους να μην καταβάλουν, με τη σειρά τους, τις οφειλές τους στη ΔΕΠΑ. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Χάρης Σαχίνης προειδοποίησε χθες από το βήμα του συνεδρίου Invest in Energy, ότι αν συνεχισθεί αυτή η κατάσταση «κάποια στιγμή δεν θα τους δώσουμε φυσικό αέριο».

Σύμφωνα με πληροφορίες του energia, οι οφειλές του ΔΕΣΜΗΕ προς ηλεκτροπαραγωγούς, όχι μόνο συμβατικής παραγωγής, αλλά και ΑΠΕ, φθάνουν σε αρκετά εκατοντάδες εκατομμύρια, ποσό το οποίο συνεχώς αλλάζει είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω, καθώς ο Διαχειριστής καταβάλλει τμηματικά τις υποχρεώσεις του, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του. Η καθυστέρηση αποπληρωμής από την πλευρά του ΔΕΣΜΗΕ προς θερμικούς παραγωγούς φθάνει κατά μέσο όρο τις 18 ημέρες. Πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι ο Αύγουστος έχει εξοφληθεί και απομένει ο Σεπτέμβριος.

«Έχουμε στραγγαλιστεί από τη μη πληρωμή του ΔΕΣΜΗΕ», είπε με γλαφυρό τρόπο ο εντεταλμένος σύμβουλος και γενικός διευθυντής της Protergia, του ομίλου Μυτιληναίος, Ντίνος Μπενρουμπή, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο. Ο ίδιος υπέδειξε την ανάγκη να δοθούν άμεσες λύσεις που θα εγγυώνται τη βιωσιμότητα του ΔΕΣΜΗΕ. «Οι λύσεις είναι γνωστές. Τις έχει πει η ΡΑΕ», τόνισε.

Να σημειωθεί ότι φέτος η ζήτηση φυσικού αερίου παρουσιάζει σημαντική αύξηση, την οποία η ΔΕΠΑ προσδιορίζει για το 9μηνο στο 23%. Το 2010 πωλήθηκαν 3,7 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου και φέτος εκτιμάται ότι θα φθάσουν στα 4,4 δισ. κ.μ. Η αύξηση αυτή προέρχεται κυρίως από την είσοδο νέων μονάδων στο Σύστημα. Χθες, μάλιστα, ξεκίνησε τη δοκιμαστική λειτουργία της και η Κόρινθος Power, ισχύος 396 MW, που αποτελεί σύμπραξη του ομίλου Μυτιληναίος με τη Motor Oil.

Η αυξημένη ζήτηση για φυσικό αέριο θα έχει ως αποτέλεσμα και την ενίσχυση της κερδοφορίας της ΔΕΠΑ το 2011. Σύμφωνα με τη διοίκηση της, το EBITDA του 2011 θα είναι μεγαλύτερο από αυτό του 2010 και στο 9μηνο φθάνει τα 204 εκατ. ευρώ.