Τα ιαπωνική εταιρεία Tepco που διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο στην Φουκουσίμα ανακοίνωσε χθες πως λόγω των εξόδων της που συνοδεύονται με το πυρηνικό δυστύχημα στην Φουκουσίμα στις 11 Μαρτίου, θα καταγράψει ζημίες ύψους 576,3 δις εν (5,20 δις ευρώ) για την χρονιά 2011-2012. Συγκεκριμένα, η Tepco καλείται να πληρώσει σημαντικά ποσά σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο για την λειτουργία των θερμικών εργοστάσιων μετά την διακοπή της λειτουργίας των περισσοτέρων πυρηνικών αντιδραστήρων αλλά και να καταβάλει μεγάλα ποσά ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στο συγκρότημα της Φουκουσίμα

Τα ιαπωνική εταιρεία Tepco που διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο στην Φουκουσίμα ανακοίνωσε χθες πως λόγω των εξόδων της που συνοδεύονται με το πυρηνικό δυστύχημα στην Φουκουσίμα στις 11 Μαρτίου, θα καταγράψει ζημίες ύψους 576,3 δις εν (5,20 δις ευρώ) για την χρονιά 2011-2012. Συγκεκριμένα, η Tepco καλείται να πληρώσει σημαντικά ποσά σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο για την λειτουργία των θερμικών εργοστάσιων μετά την διακοπή της λειτουργίας των περισσοτέρων πυρηνικών αντιδραστήρων αλλά και να καταβάλει μεγάλα ποσά ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στο συγκρότημα της Φουκουσίμα.

 

Εκτός όμως από το γεγονός ότι έχει μειωθεί η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το εργοστάσιο και ως εκ τούτου τα έσοδα της εταιρείας θ είναι λιγότερα, η Tepco αντιμετωπίζει και άλλα απρόβλεπτα έξοδα που προκάλεσε η απότομη διακοπή της λειτουργίας των δέκα αντιδραστήρων στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα Νταϊίτσι, μετά τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε στις 11 Μαρτίου. Το πυρηνικό δυστύχημα σημειώθηκε περίπου 220 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Τόκιο.

 

Η Tepco καλείται επίσης να αποζημιώσει τα θύματα της πυρηνικής κρίσης που προκάλεσε ο σεισμός και η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει βοήθεια στην εταιρεία ύψους 900 δισεκατομμυρίων γεν (8,3, δισεκατομμύρια ευρώ) για να καλύψει μέρος της αποζημίωσης των θυμάτων. Σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, η Tepco χρειάζεται επειγόντως αυτά τα χρήματα για να συνεχίσει να καταβάλει τις αποζημιώσεις, οι οποίες πρέπει να δοθούν έως τον Μάρτιο του 2013 και φθάνουν τα 5,540 δισεκατομμύρια γεν (42 δις ευρώ).

 

Σημειώνεται πως δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια, τις επιχειρήσεις αλλά και τις καλλιέργειες τους στην περιοχή γύρω από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα, καθώς ο σεισμός προκάλεσε σειρά εκρήξεων στους αντιδραστήρες και διαρροή ραδιενέργειας. Πρόκειται για την χειρότερη πυρηνική καταστροφή από το Τσερνομπύλ τον Απρίλιο του 1986.