Η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν πρόκειται να αλλάξει την Ελλάδα. Μπορεί όμως να της δώσει την ευκαιρία. Δεν είναι παρά ένα σχήμα αντιμετώπισης των καταστροφών που διαπράχθηκαν τις τελευταίες, κυρίως, εβδομάδες. Κύριο καθήκον της κυβέρνησης, που είναι και ο λόγος συγκρότησής της, είναι να κάνει τα πέντε βήματα για τη διασφάλιση της πολυετούς διακρατικής βοήθειας των χωρών της Ζώνης του Ευρώ προς τη χειμαζόμενη Ελλάδα

Η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν πρόκειται να αλλάξει την Ελλάδα. Μπορεί όμως να της δώσει την ευκαιρία. Δεν είναι παρά ένα σχήμα αντιμετώπισης των καταστροφών που διαπράχθηκαν τις τελευταίες, κυρίως, εβδομάδες. Κύριο καθήκον της κυβέρνησης, που είναι και ο λόγος συγκρότησής της, είναι να κάνει τα πέντε βήματα για τη διασφάλιση της πολυετούς διακρατικής βοήθειας των χωρών της Ζώνης του Ευρώ προς τη χειμαζόμενη Ελλάδα. Απ’ αυτό θα την κρίνει η Ιστορία. Είναι, έτσι κι αλλιώς, πολύ σημαντικά και πολύ δυσκολότερα από όσο κάποιοι νομίζουν. Αλλωστε, αν ήταν εύκολα, θα τα είχε καταφέρει το απερχόμενο σχήμα. Ή θα είχαμε προτιμήσει να προσφύγουμε στην κάλπη και να αφήσουμε την άλλη συνιστώσα να δοκιμάσει τις ικανότητές της. Επειδή και οι δύο αυτές εκδοχές φάνηκαν εξαιρετικά επικίνδυνες για το έθνος, προσφεύγουμε τώρα στη λύση Παπαδήμου. Η εμμονή με την οποία επιδίωξαν να την αποφύγουν τα δύο μεγάλα κόμματα και το μίσος με το οποίο ετοιμάζεται να την αντιμετωπίσει το διπρόσωπο κομμουνιστικό μέτωπο εξηγούν την πίεση που άσκησαν, την τελευταία στιγμή, οι Ευρωπαίοι ηγέτες προς τον τέως πρωθυπουργό Παπανδρέου.

Πρώτο βήμα είναι η είσπραξη της έκτης δόσης της δανειακής διευκόλυνσης της 8ης Μαΐου 2010, υπό τους όρους που περιγράφονται στο Μνημόνιο. Η δόση έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο και με το σχηματισμό της κυβέρνησης συνεννόησης, αίρεται το πρόβλημα που προκάλεσε την καθυστέρηση στην εκταμίευσή της.

Το δεύτερο καθήκον είναι να συζητήσει και να κλείσει τις, ελάχιστες, εκκρεμότητες στο Νέο Οικονομικό Πρόγραμμα. Σημειώστε ότι, στην πράξη, το ΝΟΠ δεν είναι τίποτε περισσότερο από το άθροισμα των μέτρων που έχουν καταγραφεί στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα (το οποίο έχει ήδη ψηφίσει η ελληνική Βουλή), των μέτρων του επίσης εγκεκριμένου πολυνομοσχεδίου, των πρόσθετων ρυθμίσεων του υπό ψήφιση προϋπολογισμού 2012 και των μεταρρυθμίσεων που θα περιλάβει ο φορολογικός νόμος.

Τρίτο βήμα θα είναι η συμφωνία για τον κώδικα αρμοδιοτήτων, τα κριτήρια ελέγχου και τους κανόνες επίλυσης διαφορών μεταξύ της ελληνικής διοίκησης και των Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων που ήδη έχουν αρχίσει να εγκαθίστανται στην Αθήνα. Τα σχετικά θέματα αφορούν τόσο την καλή εφαρμογή του ΝΟΠ όσο και κυρίως την εκκίνηση των επενδυτικών και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών που θα προωθηθούν.

Ως τέταρτο στη σειρά ζήτημα θα έρθει η νέα δανειακή διευκόλυνση ύψους 100 δισ. ευρώ. Με αυτήν θα «κλειδώσει» η ανάληψη από την κοινότητα των κρατών της Ζώνης του Ευρώ όλων τα χρεών που έχει δημιουργήσει η Ελλάδα. Το μεγάλο «κούρεμα», η πέμπτη και τελική πράξη, είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα όλων των προηγουμένων. Ο κ. Παπαδήμος γνωρίζει πολύ καλά ότι οι εταίροι μας, όσο έτοιμοι κι αν είναι να του «κάνουν πλάτες», δύσκολα θα μετακινηθούν από την πεποίθησή τους για την αδήριτη ανάγκη να «κλειδώσουν» την Ελλάδα σε μια μακροχρόνια συμφωνία.

Αυτά μπορεί να κάνει η κυβέρνηση Παπαδήμου. Τίποτε διαφορετικό, τίποτε παραπάνω. Με την προϋπόθεση ότι θα τη διευκολύνουν. Αν επιτύχει, η νεότερη Ελλάδα θα έχει αποτρέψει την καταστροφή. Οι λαοί, τα κράτη και τα έθνη φτιάχνουν μόνα τους τον πηλό της Ιστορίας.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ', 12/11/2011)