Θεραπεία γάγγραινας σε έναν ασθενή που έχει διαπιστωθεί ότι πάσχει από μεταστατικό καρκίνο. Κάπως έτσι θα μπορούσαμε να προσεγγίσουμε με ιατρικούς όρους τα επικίνδυνα παιχνίδια με τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, που είδαν το φως της δημοσιότητας το Σάββατο στο Spiegel. Για μια ακόμη φορά τα καταστροφολογικά σενάρια για την Ελλάδα δεν αφορούν τη βούληση και τη δυνατότητα της Αθήνας να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα με τους εταίρους της

Θεραπεία γάγγραινας σε έναν ασθενή που έχει διαπιστωθεί ότι πάσχει από μεταστατικό καρκίνο. Κάπως έτσι θα μπορούσαμε να προσεγγίσουμε με ιατρικούς όρους τα επικίνδυνα παιχνίδια με τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, που είδαν το φως της δημοσιότητας το Σάββατο στο Spiegel.

Για μια ακόμη φορά τα καταστροφολογικά σενάρια για την Ελλάδα δεν αφορούν τη βούληση και τη δυνατότητα της Αθήνας να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα με τους εταίρους της. Δεν είναι τίποτε λιγότερο ή περισσότερο από τη στρατηγική αμηχανία που έχει καταλάβει το Βερολίνο από την κλυδωνιζόμενη Ιταλία, αλλά και τα πρώτα μηνύματα ότι η Γαλλία, πριν και από την Ισπανία, είναι πολύ πιθανόν να είναι ο επόμενος αδύνατος κρίκος της Ευρωζώνης.

Η Ιταλία καλείται από τη Μέρκελ να λύσει μόνη της το πρόβλημα του απαγορευτικού κόστους δανεισμού και η Γαλλία μόλις συνέρχεται από το λάθος email της S&P, που της αφαιρούσε την αξιολόγηση ΑΑΑ.

Την ίδια ώρα που στο Βερολίνο επεξεργάζονται το καλό, το κακό και το χείριστο σενάριο των επιπτώσεων της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο επικεφαλής της PIMCO του μεγαλύτερου επενδυτικού ομίλου στον πλανήτη Μοχάμεντ Ελ Εριάν, σε συνέντευξή του στο CNN, προειδοποιεί ότι ενδεχόμενη έξοδος της χώρας μας από την Ευρωζώνη θα πυροδοτήσει πανικό για την Ισπανία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία με τις αγορές να προεξοφλούν ανάλογη κατάληξη και γι΄ αυτές τις χώρες.

Διάσωση στο παρά πέντε, ήπιο κούρεμα, σκληρό κούρεμα, έξοδος από την Ευρωζώνη: Αυτήν τη συνταγή του Βερολίνου για τη διαχείριση της δημοσιονομικής κρίσης μιας μεγάλης ομάδας χωρών της Ευρωζώνης εισπράττουν οι αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης και αντιδρούν αναλόγως.

Τα παραπάνω είναι, όχι απλώς ασύμβατα, αλλά έρχονται σε μετωπική σύγκρουση με τη ρητορική για ενίσχυση μιας προορισμένης να ακρωτηριασθεί σκληρά Ευρωζώνης σε «Σκληρό Πυρήνα» της Ε.Ε., μια πρόταση που σήμερα είναι εκ των πραγμάτων εντελώς διαφορετική από την πρόταση του χριστιανοδημοκράτη συμβούλου του Κολ Λάμερς το 1994 και κατά μείζονα λόγο από την ομιλία του τότε υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Φίσερ το 2000.

Επί πλέον η γερμανική σεναριολογία για ενισχυμένη και σκληρή μέσω του ακρωτηριασμού των αδυνάτων Ευρωζώνη, δεν θα πλήξει μόνον το νότο, αλλά θα έχει και ολέθριες συνέπειες για την κεντρική και ανατολική Ευρώπη καθώς στην πραγματικότητα θα κλείσει τη θύρα εισόδου στο κοινό νόμισμα σε χώρες τις οποίες, η Γερμανία μετά το 1990 θέλησε μέσω της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης να τις εντάξει στη δική της ζώνη επιρροής.

Είναι κάτι παραπάνω από παράδοξο την ώρα κυβερνητικών αλλαγών στην Ελλάδα και στην Ιταλία, η Γερμανία να διαρρέει στη δημοσιότητα πρώτον τη δήλωση να μην περιμένει η Ρώμη διάσωση και δεύτερον, τα σενάρια για διαχείριση ενδεχόμενης εξόδου της Αθήνας από το κοινό νόμισμα.

Η σεναριολογία έχει τη δυναμική της αυτοεκπληρούμενης προφητείας καθώς επηρεάζει την ψυχολογία των αγορών, αλλά και τις εκτιμήσεις των οίκων αξιολόγησης. Η σεναριολογία εύκολα γίνεται όχημα εκτός ελέγχου σαν τα τρένα της επιστράτευσης του 1914, που είχαν αρχίσει να κινούνται προς το μέτωπο και όταν ο Κάιζερ σκέφθηκε να τα σταματήσει, πήρε την απάντηση του επιτελείου, ότι τεχνικά είναι αδύνατον, διότι θα προκύψει χάος.

Οι αγορές προειδοποιούν
Την ίδια ώρα που στο Βερολίνο επεξεργάζονται το καλό, το κακό και το χείριστο σενάριο των επιπτώσεων της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο επικεφαλής της PIMCO του μεγαλύτερου επενδυτικού ομίλου στον πλανήτη Μοχάμεντ Ελ Εριάν, σε συνέντευξή του στο CNN, προειδοποιεί ότι ενδεχόμενη έξοδος της χώρας μας από την Ευρωζώνη θα πυροδοτήσει πανικό για την Ισπανία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία...

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 14/11/2011)