Τα πρώτα στοιχεία για τα κοιτάσματα στο κυπριακό οικόπεδο 12 έδωσε εχθές η εταιρεία Noble Energy. Έτσι, όπως δήλωσε εχθές ο Πρόεδρος της Noble, Τσαρλς Ντέιβιντσον, φαίνεται πως υπάρχουν κοιτάσματα μεταξύ 3-9 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών – υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έκανε λόγο για 10 τρισεκατομμύρια. Τα στοιχεία ανακοινώθηκαν στο συνολικής ανασκόπησης των εργασιών της εταιρείας για το 2011

Τα πρώτα στοιχεία για τα κοιτάσματα στο κυπριακό οικόπεδο 12 έδωσε εχθές η εταιρεία Noble Energy. Έτσι, όπως δήλωσε εχθές ο Πρόεδρος της Noble, Τσαρλς Ντέιβιντσον, φαίνεται πως υπάρχουν κοιτάσματα μεταξύ 3-9 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών – υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έκανε λόγο για 10 τρισεκατομμύρια. Τα στοιχεία ανακοινώθηκαν στο συνολικής ανασκόπησης των εργασιών της εταιρείας για το 2011.

Αν και η σχετική αναφορά είναι σύντομη, κρίνεται πολύ σημαντική, καθώς είναι η πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησαν οι ερευνητικές διεργασίες, που η εταιρεία δίνει μία τάξη αριθμητικών μεγεθών. Μολονότι οι αριθμοί αυτοί δεν είναι ακριβείς, καθώς οι έρευνες ακόμη συνεχίζονται, παρατηρείται μια μικρή απόκλιση από τις αντίστοιχες εκτιμήσεις της Κυβέρνησης.

Η Noble εκτιμά, εξάλλου, ότι η πιθανότητα τα κοιτάσματα στο οικόπεδο 12 να είναι εξορύξιμα είναι 60%. Παράλληλα, η εταιρεία θα εξετάσει κατά πόσον τα αποτελέσματα στο οικόπεδο 12 θα επηρεάσουν άλλες εξορύξεις.

Όπως ανέφερε η Susan Cunningham, Senior Vise President Exploration and Business Innovation της Νoble, βρίσκεται 5.500 τετραγωνικά πόδια κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Σύμφωνα με το κυπριακό site InBusiness, υπολογίζεται ότι μέχρι το Μάρτη η εταιρεία θα έχει την τελική μελέτη, με βάση την οποία θα προτείνει τη δημιουργία τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου είτε στην Κύπρο είτε στο μεσογειακό Ισραήλ είτε στην αντίπερα όχθη του Ισραήλ, εκεί που εφάπτεται με την Ερυθρά Θάλασσα. Είναι ήδη γνωστό ότι η ισραηλινή εταιρεία Ντέλεκ ενδιαφέρεται να συμβάλει στις οποιεσδήποτε περαιτέρω δραστηριότητες θα αναπτύξει η Noble στην Κύπρο και προς την κατεύθυνση αυτή έγιναν κρούσεις και κατά την πρόσφατη επίσκεψη Σιμόν Πέρες στη Λευκωσία.

Από τη γενικότερη ανασκόπηση των δραστηριοτήτων της Noble, πάντως, διαφαίνεται ότι η εταιρεία θεωρεί την ανατολική Μεσόγειο ως την ιδανική περίπτωση για εξαγωγές φυσικού αερίου, αφού τα συνολικά κοιτάσματα που έχουν βρεθεί είναι πολύ περισσότερα από τις ανάγκες της περιοχής.

Εν τω μεταξύ, σήμερα, Τετάρτη, το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου θα συζητήσει το θέμα του δεύτερου γύρου αδειοδότησης για το φυσικό αέριο και αναμένεται ότι θα ληφθεί κατ’ αρχήν απόφαση για εκδήλωση ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κυβέρνηση αναμένει την ολοκλήρωση της γεώτρησης στο Οικόπεδο 12 και την ετοιμασία των εγγράφων που πρέπει να παρουσιάσει η Υπουργός Εμπορίου, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει πλήρως στον δεύτερο γύρο. Για το σκοπό αυτό πρόκειται την ερχόμενη εβδομάδα να συνεδριάσει για πρώτη φορά και η ομάδα που καταρτίστηκε πριν από μερικές ημέρες, με σκοπό να προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες.