Αποφασισμένο το Ισραήλ για Συνεργασία με Ελλάδα-Κύπρο για τα Ενεργειακά Κοιτάσματα

Αποφασισμένο το Ισραήλ για Συνεργασία με Ελλάδα-Κύπρο για τα Ενεργειακά Κοιτάσματα
energia.gr
Παρ, 25 Νοεμβρίου 2011 - 09:42
Αποφασισμένο εμφανίζεται το Ισραήλ να προχωρήσει σε συνεκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων με την Κύπρο, καθώς και να προωθήσει το φυσικό αέριο μέσω Ελλάδας στην Ευρώπη. Αυτά υπογραμμίζει σε συνέντευξή του σήμερα σε ελληνική εφημερίδα ο Ισραηλινός υφυπουργός Εξωτερικών, Ντάνι Αγιαλόν. Επίσης, διακηρύσσει την αποφασιστικότητα της χώρας του να συνεχίσει να ασκεί τα νόμιμα δικαιώματά του στην περιοχή - με προφανή αποδέκτη την Τουρκία

Αποφασισμένο εμφανίζεται το Ισραήλ να προχωρήσει σε συνεκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων με την Κύπρο, καθώς και να προωθήσει το φυσικό αέριο μέσω Ελλάδας στην Ευρώπη. Αυτά υπογραμμίζει σε συνέντευξή του σήμερα σε ελληνική εφημερίδα ο Ισραηλινός υφυπουργός Εξωτερικών, Ντάνι Αγιαλόν. Επίσης, διακηρύσσει την αποφασιστικότητα της χώρας του να συνεχίσει να ασκεί τα νόμιμα δικαιώματά του στην περιοχή - με προφανή αποδέκτη την Τουρκία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αγιαλόν, μιλώντας στα «Νέα», τονίζει: «Εμείς σύντομα θα προχωρήσουμε σε γεωτρήσεις. Θέλουμε να εκμεταλλευθούμε όλα τα πιθανά κοιτάσματα που υπάρχουν τόσο στα ισραηλινά όσο και στα κυπριακά νερά και μπορούμε να συνεργαστούμε για να πολλαπλασιάσουμε τα οφέλη από μια τέτοια συνεργασία».

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η επιβεβαίωση, εκ μέρους του Ισραηλινού υφυπουργού Εξωτερικών, της πρότασης που είχε κάνει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου στον τέως πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για την κατασκευή αγωγού που θα μεταφέρει το αέριο από το Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας.

Εξάλλου, επαναβεβαιώνει το ενδιαφέρον της ισραηλινής πλευράς για συνεργασία με την Ελλάδα και την Κύπρο στον τομέα της ενέργειας και αποκαλύπτει ότι «κορεατικές, κινεζικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς εταιρείες ήδη ενδιαφέρονται να έρθουν στην περιοχή για τα κοιτάσματα».