Οι εξελίξεις και η τύχη της Ευρώπης εξαρτώνται πλέον αποκλειστικά από τη Γερμανία. Το διακήρυξε χθες η γαλλική Le Monde, αλλά αυτή είναι η αλήθεια και δεν θα μπορούσε να είναι άλλη. Η Γερμανία είναι η ατμομηχανή της Ευρώπης, γύρω από αυτήν στροβιλίζονται οι πάντες και αυτή είναι που έχει την οικονομική δύναμη να επιβάλει τη βούλησή της στους άλλους. Είναι σαφές ότι οι αποφάσεις και οι εξελίξεις στην Ευρωζώνη έχουν πάντα τη σφραγίδα του Βερολίνου. Η ηγεσία του δεν αμφισβητείται

Οι εξελίξεις και η τύχη της Ευρώπης εξαρτώνται πλέον αποκλειστικά από τη Γερμανία. Το διακήρυξε χθες η γαλλική Le Monde, αλλά αυτή είναι η αλήθεια και δεν θα μπορούσε να είναι άλλη. Η Γερμανία είναι η ατμομηχανή της Ευρώπης, γύρω από αυτήν στροβιλίζονται οι πάντες και αυτή είναι που έχει την οικονομική δύναμη να επιβάλει τη βούλησή της στους άλλους. Είναι σαφές ότι οι αποφάσεις και οι εξελίξεις στην Ευρωζώνη έχουν πάντα τη σφραγίδα του Βερολίνου. Η ηγεσία του δεν αμφισβητείται.

Η κρίση χρέους που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη έγειρε ακόμη περισσότερο την πλάστιγγα υπέρ της Γερμανίας στο πλαίσιο του γαλλογερμανικού άξονα. Επομένως είναι απόλυτα δικαιολογημένο όλα τα σενάρια να διαμορφώνονται στη βάση των κινήσεων της καγκελαρίου Μέρκελ και όλες οι ευρωπαϊκες πρωτεύουσες να προσβλέπουν σε αυτήν για να βρεθεί η διέξοδος από την κρίση. Πολλοί κατηγορούν τη σημερινή γερμανική κυβέρνηση ότι είναι κατώτερη των περιστάσεων. Μπορεί να έχουν δίκιο, αλλά ίσως και να μην έχουν.

Αυτό όμως θα αποδειχθεί στο τέλος. Προς το παρόν βλέπουμε τη Γερμανία να κινείται με άπειρη προσοχή και με χαμηλή ταχύτητα. Είναι βέβαιο ότι δεν θέλει να διακινδυνεύσει τα οφέλη και τα συμφέροντά της, όπως είναι βέβαιο ότι θέλει να διατηρεί τον έλεγχο σε κάθε εξέλιξη. Η Γερμανία δεν θα πει «ναι» στην έκδοση ευρωομολόγου αν δεν υπάρξει κοινή οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρωζώνη και απόλυτη πειθαρχία στα δημοσιονομικά των χωρών-μελών. Της ζητούν να δεχθεί αλλαγή στη λειτουργία της ΕΚΤ για να ενισχυθούν η ρευστότητα και η ανάπτυξη. Αρνείται, γιατί τρέμει τον πληθωρισμό και δεν θέλει να απειληθεί η σταθερότητα του ευρώ, αλλά δεν αποκλείεται να συρθεί τελικά, αν η υπόλοιπη Ευρώπη καταρρέει. Η Ελλάδα δεν έχει δυνατότητα επηρεασμού των όποιων αποφάσεων πάρει το Βερολίνο.

Εκείνο όμως που προέχει είναι να ανακτήσει στοιχειωδώς την αξιοπιστία της και να παραμείνει στην Ευρωζώνη με νύχια και με δόντια. Ωστε να βρίσκεται μέσα στις εξελίξεις. Ακόμη και αν διαλυθεί η Ευρωζώνη, καλό είναι να μην έχει προηγηθεί η έξοδος της χώρας μας. Για να μοιραστεί τουλάχιστον την κοινή τύχη.

(από την εφη,ερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 25/11/2011)