Tις πολλές και περίπλοκες πτυχές του τομέα που ονομάζεται υδρογονάνθρακες ανέπτυξαν ειδικοί στο The Cyprus Energy Forum που διοργάνωσε η ΙΜΗ στην Κύπρο. Το βασικό συμπέρασμα του συνεδρίου είναι πως το φυσικό αέριο δεν είναι μία απλά υπόθεση. Πρέπει να γίνουν πολλά για να καταστεί κερδοφόρο και να συμβάλει στην ανάπτυξη ενός τόπου.

Tις πολλές και περίπλοκες πτυχές του τομέα που ονομάζεται υδρογονάνθρακες ανέπτυξαν ειδικοί στο The Cyprus Energy Forum που διοργάνωσε η ΙΜΗ στην Κύπρο. Το βασικό συμπέρασμα του συνεδρίου είναι πως το φυσικό αέριο δεν είναι μία απλά υπόθεση. Πρέπει να γίνουν πολλά για να καταστεί κερδοφόρο και να συμβάλει στην ανάπτυξη ενός τόπου.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το κυπριακό Sigma Live, υπήρξαν ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις όπως αυτή του διευθυντή της υπηρεσίας ενέργειας Σόλωνα Κασίνη ο οποίος στην παρουσίασή του ανέφερε πως ο ίδιος προσωπικά πιστεύει πως υπάρχει πετρέλαιο στο υποθαλάσσιο βουνό Ερατοσθένη αλλά είναι κάτι που δεν φαίνεται από τις έρευνες που έγιναν μέχρι τώρα και γι’ αυτό δεν γίνονται επίσημες αναφορές. Πρόκειται για μία προσωπική τοποθέτηση, εξήγησε.

Ο Σ. Κασίνης σημείωσε ακόμα πως υπάρχουν εταιρείες από Κίνα και Ιαπωνία που θέλουν να επενδύσουν στην περιοχή υπενθυμίζοντας πως πέραν από 60 εταιρείες αγόρασαν τα δεδομένα. Αυτό σημαίνει, εξήγησε, πως οι υδρογονάνθρακες της περιοχής δεν θα καταλήγουν αποκλειστικά και μόνο στην Ευρώπη αλλά μπορεί να πηγαίνουν και σε άλλες περιοχές το κόσμου.

Ο Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Ενέργειας Κύπρου σημείωσε πως η ανατολική Μεσόγειος αποτελεί ακόμα μία επιλογή για την ευρωπαϊκή ένωση από πλευράς ενέργειας.

Εντός του 2012 θα αρχίσει η κατασκευή του δικτύου αγωγών που θα μεταφέρουν το αέριο στους σταθμούς παραγωγής σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΦΑ Κωνσταντίνο Ιωάννου.
Σε δεύτερο και τρίτο στάδιο θα δημιουργηθούν και δίκτυα για μεταφορά φυσικού αερίου τόσο σε βιομηχανικές μονάδες και ξενοδοχεία όσο και σε νοικοκυριά. Αργότερα, υπάρχουν σχέδια και για χρήση του αερίου σε άλλους τομείς όπως τα αυτοκίνητα και τα λεωφορεία.

Πρέπει να γίνει Master Plan

Tην ανάγκη να προωθηθεί άμεσα master plan για ενεργειακό κέντρο εξέφρασε ο Ian Tchacos executive Director E&P της EDT σημειώνοντας ωστόσο πως το Βασιλικό ενδεχομένως να μην είναι αρκετό για τέτοια ανάπτυξη.

H Κύπρος μπορεί να γίνει διαμετακομιστικός σταθμός, μπορεί να ανεξαρτητοποιηθεί ενεργειακά αλλά πρέπει να κάνει κάποια σημαντικά βήματα, πρόσθεσε. Σε πρώτο στάδιο, εξήγησε, πρέπει να γίνει ασφαλές και ελκυστικό σημείο προσέλκυσης επενδύσεων.

Από την εμπειρία του, σημείωσε πως θα χρειαστούν περίπου 3000 άτομα για να κατασκευαστεί και άλλα 1000 άτομα, άμεσα ή έμμεσα, για να λειτουργεί. «Πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες εξεύρεσης υδρογονανθράκων και σε άλλα οικόπεδα. Το οικόπεδο 12 και αυτά του Ισραήλ δεν είναι αρκετά», τόνισε.

Ο σύμβουλος της Ισραηλινής κυβέρνησης σε θέματα αερίου, Amid Mor αν και σημείωσε πως το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να εξασφαλιστεί η εγχώρια αγορά για περίοδο τριάντα ετών, σημείωσε πως θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε και τη χρήση φυσικού αερίου και για μεταφορικά μέσα αλλά και για βιομηχανίες.

Σημείωσε δε, πως στο Ισραήλ τα δικαιώματα για τα οικόπεδα λάμβαναν εγχώριες εταιρείες με άντληση κεφαλαίου άρα συμμετείχε η τοπική επιχειρηματικότητα. Στην Κύπρο, εξήγησε, αφού υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους ενδεχομένως να μπορούν γίνουν κοινοπραξίες με συμμετοχή κυπριακών εταιρειών και επιχειρηματιών.