Σε δημόσια διαβούλευση έθεσε εχθές, 8 Δεκεμβρίου, η ΡΑΕ την πρόταση της να μην υπολογίζεται ο ΕΦΚ για το φυσικό αέριο στο κόστος λειτουργίας των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, που χρησιμοποιούν ως καύσιμο το φυσικό αέριο. Η Ρυθμιστική Αρχή αναγνωρίζει τις δυσμενείς επιπτώσεις και στρεβλώσεις που έχει προκαλέσει ο ΕΦΚ στη λειτουργία τόσο της λιανικής όσο και της χονδρεμπορικής αγοράς, με σημαντικές αυξήσεις στις επιβαρύνσεις των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας και των καταναλωτών

Σε δημόσια διαβούλευση έθεσε εχθές, 8 Δεκεμβρίου, η ΡΑΕ την πρόταση της να μην υπολογίζεται ο ΕΦΚ για το φυσικό αέριο στο κόστος λειτουργίας των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, που χρησιμοποιούν ως καύσιμο το φυσικό αέριο.

Η Ρυθμιστική Αρχή αναγνωρίζει τις δυσμενείς επιπτώσεις και στρεβλώσεις που έχει προκαλέσει ο ΕΦΚ στη λειτουργία τόσο της λιανικής όσο και της χονδρεμπορικής αγοράς, με σημαντικές αυξήσεις στις επιβαρύνσεις των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας και των καταναλωτών. Έτσι, προτίθεται να τροποποιήσει τις διατάξεις του Κώδικα Διαχείρισης Συναλλαγών και των εγχειριδίων, ώστε ο ΕΦΚ για το φυσικό αέριο να μην λαμβάνεται υπόψη κατά τον υπολογισμό του κόστους καυσίμου των μονάδων. Παράλληλα, προτείνεται το ποσό που αντιστοιχεί στον ΕΦΚ και που οφείλουν οι παραγωγοί, λόγω κατανάλωσης φυσικού αερίου, να ανακτάται από το λογαριασμό προσαυξήσεων ΛΠ-3.

Με την πρόταση της ΡΑΕ αναμένεται, να ελαχιστοποιηθεί το πρόσθετο κόστος για τον τελικό καταναλωτή από την επιβολή ΕΦΚ για το φυσικό αέριο και να εξαλειφθούν οι στρεβλώσεις που δημιουργήθηκαν στη χονδρεμπορική αγορά, λόγω της ασύμμετρης φύσης του συγκεκριμένου φόρου.

Η διαβούλευση θα έχει σύντομη διάρκεια και θα ολοκληρωθεί στις 13 Δεκεμβρίου. Πάντως, η ΡΑΕ επιμένει για την κατάργηση του ΕΦΚ για το φυσικό αέριο και την αντικατάσταση του με άλλο, ισοδύναμο οικονομικά, μέτρο.