Οι νομοθεσίες θα πρέπει να είναι διαμορφωμένες με τέτοιο τρόπο που να μην θέτουν εμπόδια ή να καθορίζουν το είδος του φυσικού αερίου που θα εισαχθεί στην Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) Γιώργος Σιαμμάς.

Οι νομοθεσίες θα πρέπει να είναι διαμορφωμένες με τέτοιο τρόπο που να μην θέτουν εμπόδια ή να καθορίζουν το είδος του φυσικού αερίου που θα εισαχθεί στην Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) Γιώργος Σιαμμάς.

Ο κ. Σιαμμάς, επικεφαλής αντιπροσωπείας της ΡΑΕΚ, επισκέφθηκε το ΓΓ του ΑΚΕΛ τον οποίο ενημέρωσε για το θέμα του εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας για το φυσικό αέριο και το ζήτημα της ενεργειακής επάρκειας της Κύπρου, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το ΚΥΠΕ.

Στη συνάντηση, όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Κυπριανού τέθηκαν ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας, καθώς επίσης και με την επάρκεια της παραγωγής ενέργειας για τις ανάγκες του νησιού μας, ενόψει και της κυπριακής προεδρίας της ΕΕ.

Λέγοντας ότι ''έχουμε μείνει απόλυτα ικανοποιημένοι από την ενημέρωση που μας έχει γίνει από την αντιπροσωπεία της ΡΑΕΚ'', ο κ. Κυπριανού πρόσθεσε ότι ''έχουμε δεσμευτεί να μελετήσουμε κάποιες προτάσεις πολύ συγκεκριμένες που έχουν τεθεί ενώπιον μας σε ό,τι αφορά τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας και εάν και εφόσον συμφωνούμε με αυτές θα τις προωθήσουμε στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση''.

Στις δικές του δηλώσεις ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ Γιώργος Σιαμμάς είπε πως με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται για την αλλαγή της νομοθεσίας, η Αρχή εξέφρασε ''λεπτομερώς τις απόψεις μας για την ανάγκη εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας, εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ειδικά περιορισμού των πιθανών παρεκκλίσεων μόνο στις απόλυτα αναγκαίες για διασφάλιση βιωσιμότητας έργων, αλλά διατηρώντας όλα τα σχετικά άρθρα της νομοθεσίας που αναφέρονται σε αδειοδότηση, εποπτεία και έλεγχο των επιχειρήσεων φυσικού αερίου από τη ΡΑΕΚ με σκοπό να διασφαλίζεται η διαφάνεια, η προστασία των καταναλωτών, ο ανταγωνισμός και η ασφάλεια εφοδιασμού που είναι καθήκοντα της ΡΑΕΚ».

Είπε ακόμη ότι ενημέρωσε με λεπτομέρεια για τον προγραμματισμό που έγινε και προχωρεί η εφαρμογή του για το θέμα της επάρκειας της παραγωγής ρεύματος ειδικά για το 2012, ενόψει και της κυπριακής προεδρίας της ΕΕ.

Σε ερώτηση εάν ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας αφορά και τον τρόπο έλευσης φυσικού αερίου στην Κύπρο, ο κ. Σιαμμάς είπε ότι τόσο οι ευρωπαϊκές οδηγίες όσο και οι νομοθεσίες της Κύπρου πρέπει να είναι διαμορφωμένες με τέτοιο τρόπο που να μην θέτουν εμπόδια ή να καθορίζουν το είδος του φυσικού αερίου που θα εισαχθεί στην Κύπρο.

''Να είναι ανοικτές να έχουν όλα τα άρθρα μέσα για να μπορεί να υλοποιηθεί οποιαδήποτε απόφαση με βάση το νόμο'', κατέληξε.