Η Γερμανική Roland Berger Αναλαμβάνει Σύμβουλος της Αλβανικής Κυβέρνησης για το Φυσικό Αέριο

Η γερμανική εταιρεία συμβούλων Roland Berger κέρδισε στο διεθνή διαγωνισμό που προκηρύχθηκε για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στην Αλβανία, σχετικά με την ανάπτυξη έργων υποδομής φυσικού αερίου στη χώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας
energia.gr
Πεμ, 15 Δεκεμβρίου 2011 - 09:35
Η γερμανική εταιρεία συμβούλων Roland Berger κέρδισε στο διεθνή διαγωνισμό που προκηρύχθηκε για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στην Αλβανία, σχετικά με την ανάπτυξη έργων υποδομής φυσικού αερίου στη χώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας.

Όπως μεταδίδει το Balkans.com, η γερμανική εταιρεία θα παρέχει συμβουλές στην Αλβανία και στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν με την κοινοπραξία Trans Adriatic Pipeline (TAP), προκειμένου να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά οφέλη από το επενδυτικό σχέδιο του 1 δις ευρώ. Ο αγωγός TAP θα ξεκινήσει από την Ελλάδα, θα διασχίζει την Αλβανία και την Αδριατική Θάλασσα και μέσω της ξηράς θα καταλήξει στη νότια Ιταλία, επιτρέποντας τη ροή του αερίου απευθείας από την περιοχή της Κασπίας προς τις ευρωπαϊκές αγορές.

Υπενθυμίζεται ότι το φυσικό αέριο βρέθηκε στο επίκεντρο και του προχθεσινού (13/12) σεμιναρίου με θέμα «Ενεργειακές Πολιτικές και Στρατηγικές στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και ο Ρόλος της Αλβανίας», που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) στα Τίρανα σε συνεργασία με το Ελληνο-Αλβανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΕΑΕΒΕ) και χορηγό επικοινωνίας το energia.gr.

Το φυσικό αέριο ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ιδιαίτερα στην εκδήλωση, καθώς, η Αλβανία αποτελεί μία από τις λίγες χώρες της περιοχές στο ενεργειακό ισοζύγιο των οποίων δεν έχει εισαχθεί ακόμη το συγκεκριμένο καύσιμο. Παρ’ όλ’ αυτά, το θέμα απασχολεί έντονα την αλβανική επικαιρότητα λόγω των σχεδίων που έχουν ανακοινωθεί για την διέλευση μεγάλων αγωγών και κλάδων φυσικού αερίου μέσω του εδάφους της (αγωγοί ΤΑΡ και ITGI).