«Η Exxon Υποσχέθηκε ότι θα Ξανασκεφθεί την Συμφωνία με το Ιρακινό Κουρδιστάν», Λέει ο Ιρακινός Πρωθυπουργός

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι Αλ Μαλίκι δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η ExxonMobil υποσχέθηκε να ξανασκεφτεί την συμφωνία με το Ιρακινό Κουρδιστάν για πετρελαϊκές έρευνες, η οποία είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της κεντρικής ιρακινής κυβέρνησης στην Βαγδάτη. «Είχαμε μία συνάντηση στην Ουάσιγκτων και συζητήσαμε τα συμβόλαια, κάποια εκ των οποίων αφορούν αμφισβητούμενες περιοχές», δήλωσε ο Μαλίκι, σε αποκλειστική συνέντευξη του στο Γαλλικό Πρακτορείο
Πεμ, 15 Δεκεμβρίου 2011 - 17:14

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι Αλ Μαλίκι δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η ExxonMobil υποσχέθηκε να ξανασκεφτεί την συμφωνία με το Ιρακινό Κουρδιστάν για πετρελαϊκές έρευνες, η οποία είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της κεντρικής ιρακινής κυβέρνησης στην Βαγδάτη.

 

«Είχαμε μία συνάντηση στην Ουάσιγκτων και συζητήσαμε τα συμβόλαια, κάποια εκ των οποίων αφορούν αμφισβητούμενες περιοχές», δήλωσε ο Μαλίκι, σε αποκλειστική συνέντευξη του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Υποσχέθηκαν ότι θα ξανασκεφτούν απόφασή τους», είπε ο Μαλίκι.

Η ημιαυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν, στο βόρειο Ιράκ, υπέγραψε συμφωνία, στις 18 Οκτωβρίου, με την Exxon για την εξερεύνηση έξι περιοχών, αλλά η κυβέρνηση της Βαγδάτης θεωρεί τα συμβόλια που δεν έχουν συναφθεί με την ίδια ως άκυρα.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Ιρακινού Υπουργείου Πετρελαίου, δύο από τις περιοχές αυτές – το Ακ Κος και το Μπαρνταράς – αποτελούν, στην πραγματικότητα τμήματα της επαρχίας Νινευή, την οποία το αυτόνομο Κουρδιστάν επιχειρεί να προσαρτήσει, κάτι που βρίσκει αντίθετη την κεντρική ιρακινή κυβέρνηση της Βαγδάτης.

Η συμφωνία της Exxon με το ιρακινό Κουρδιστάν θέτει σε πιθανό κίνδυνο συμβόλαιο της ίδιας πετρελαϊκής με την ιρακινή κεντρική κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2010, το ιρακινό Υπουργείο Πετρελαίου ολοκλήρωσε συμφωνία με την ExxonMobil και τη Shell για την ανάπτυξη του πεδίου West Qurna-1, που αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο στην χώρα, με αποθέματα 8,5 δισεκ. βαρέλια