Δυσπιστία των αγορών για την αποτελεσματικότητα των αποφάσεων στις οποίες κατέληξε η σύνοδος κορυφής της περασμένης εβδομάδας και απογοήτευση για την άρνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει σε μαζικές αγορές ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας αντανακλά η συνεχιζόμενη υποχώρηση του ευρώ, που χθες πλησίασε τα χαμηλότερα επίπεδα του 2011

Δυσπιστία των αγορών για την αποτελεσματικότητα των αποφάσεων στις οποίες κατέληξε η σύνοδος κορυφής της περασμένης εβδομάδας και απογοήτευση για την άρνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει σε μαζικές αγορές ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας αντανακλά η συνεχιζόμενη υποχώρηση του ευρώ, που χθες πλησίασε τα χαμηλότερα επίπεδα του 2011. Το ευρώ έπεσε κάτω από το 1,30 δολ. ενώ η αβεβαιότητα αποβαίνει προς όφελος της Γερμανίας, καθώς στρέφει τους επενδυτές στο ασφαλές καταφύγιο των γερμανικών ομολόγων και μειώνει το κόστος του δανεισμού της. Στον αντίποδα οι χώρες της περιφέρειας, που βλέπουν να αυξάνεται το κόστος του δανεισμού τους, με προεξάρχουσα την Ιταλία, οι αποδόσεις των ομολόγων της οποίας πλησιάζουν εκ νέου τα απαγορευτικά επίπεδα στα οποία βρίσκονταν πριν από την ανακοίνωση των μέτρων λιτότητας.

Χθες το βράδυ το ευρώ εκινείτο σε επίπεδα γύρω στο 1,2970 δολ. έχοντας υποχωρήσει νωρίτερα στο 1,2952, οπότε και κατέγραφε πτώση της τάξης του 0,65%. Πλησίαζε στο χαμηλότερο επίπεδο του 2011 που σημείωσε τον Ιανουάριο, όταν υποχώρησε στο 1,29 δολ. Είχε προηγηθεί δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου πως η διαδικασία δημοσιονομικής ενοποίησης της Ευρωζώνης ενδέχεται να «οπισθοδρομήσει» κάποιες φορές, καθώς «δεν υπάρχουν απλές και γρήγορες λύσεις». Είχε, επίσης, προηγηθεί η είδηση πως η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης υποχώρησε τον Οκτώβριο κατά 0,1% από τον Σεπτέμβριο, οπότε είχε ήδη μειωθεί κατά 2%.

Στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης υποχώρησαν, άλλωστε, η νορβηγική κορόνα μετά την απόφαση της Τράπεζας της Νορβηγίας να μειώσει τα επιτόκια της κορόνας για πρώτη φορά μετά το 2009. Ο μεγάλος κερδισμένος φαίνεται πως είναι το δολάριο, που ενισχύθηκε κατά σχεδόν 5% έναντι των κύριων νομισμάτων. Παράλληλα, όμως, κέρδη αποκομίζει και η στερλίνα που χθες το βράδυ ενισχυόταν κατά 0,29% έναντι του ευρώ, καθώς αντιμετωπίσθηκε από τους επενδυτές ως «ημι-ασφαλές καταφύγιο», όπως χαρακτηριστικά δήλωσαν αναλυτές της RBC Europe, φθάνοντας στο 1,19 ευρώ. Ενώ υποχωρούσαν οι ευρωπαϊκές αγορές, οι επενδυτές στράφηκαν στα ομόλογα του γερμανικού Δημοσίου, με τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων να υποχωρούν κατά επτά μονάδες βάσης, κατά 0,07% δηλαδή, στο 1,96%.

Νωρίτερα είχαν, άλλωστε, υποχωρήσει ακόμη περισσότερο στο 1,946% που ήταν το χαμηλότερο επίπεδο από τις 23 Νοεμβρίου. Ακόμη μεγαλύτερη υποχώρηση σημείωσαν οι αποδόσεις των τριακονταετών γερμανικών ομολόγων που έπεσαν κατά 10 μ.β. στο 2,41%, ενώ νωρίτερα είχαν πέσει στο 2,401% που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο από το 1994.

Η Ιταλία, αντίθετα, κατόρθωσε μεν να αντλήσει το ποσό των τριών δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος δημοπρασίας πενταετών ομολόγων, αλλά με απόδοση 6,47% η οποία υπερέβη αισθητά εκείνη του 6,29% της αμέσως προηγούμενης δημοπρασίας που διεξήχθη στις 14 Νοεμβρίου. Σε ό,τι αφορά, πάντως, την Ισπανία, που βρίσκεται σε παρεμφερή θέση με την Ιταλία εφ’ όσον έχουν περιορισθεί οι προσδοκίες για μια καθοριστική παρέμβαση της ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, είδε να υποχωρεί το κόστος του δανεισμού της με τις αποδόσεις των διετών ισπανικών ομολόγων να υποχωρούν κατά επτά μ.β. στο 4,10% και των πενταετών κατά δύο μ.β. στο 4,94%.