Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα του γαλλικού τύπου περί άμεσης υποτίμησης της Γαλλίας, με εφημερίδες όπως την Monde και την Les Echos να θεωρούν αναπόφευκτη την απώλεια του ΑΑ, ειδικά μετά τα κακά μαντάτα της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της Γαλλίας που προβλέπει ύφεση για το 2012. «Η Γαλλία οδεύει ολοταχώς προς την ύφεση, η απώλεια του ΑΑΑ θεωρείται αναπόφευκτη» γράφει η οικονομική εφημερίδα Les Echos

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα του γαλλικού τύπου περί άμεσης υποτίμησης της Γαλλίας, με εφημερίδες όπως την Monde και την Les Echos να θεωρούν αναπόφευκτη την απώλεια του ΑΑ, ειδικά μετά τα κακά μαντάτα της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της Γαλλίας που προβλέπει ύφεση για το 2012.

«Η Γαλλία οδεύει ολοταχώς προς την ύφεση, η απώλεια του ΑΑΑ θεωρείται αναπόφευκτη» γράφει η οικονομική εφημερίδα Les Echos, σημειώνοντας ότι στα πλαίσια της προβλεπόμενης ύφεσης από την στατιστική υπηρεσία Insee, τα σενάρια περί απώλειας του γαλλικού «άριστα» ενισχύονται.

Θεωρεί μάλιστα ως απόδειξη το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να μετριάσει τη σημασία μιας ενδεχόμενης υποβάθμισης. Αναφέρει επίσης δηλώσεις του σοσιαλιστή υποψήφιου για την προεδρία, Φρανσουά Ολάντ, σύφμωνα με τον οποίο η υποβάθμιση της Γαλλίας από τους οίκους θα ήταν «μια πολύ σοβαρή αποτυχία για τον Νικολά Σαρκοζί».

Παρόμοιο είναι το κλίμα και στις αναλύσεις της εφημερίδας Le Monde η οποία εκτιμά ότι αν δεν υπάρξει κάποια έκπληξη την τελευταία στιγμή, η υποβάθμιση Γαλλίας και Γερμανίας θεωρείται βέβαιη. Μόνο που η Γαλλία θα τιμωρηθεί με υποβάθμιση δυο μονάδων, από το ΑΑΑ στο ΑΑ, ενώ η Γερμανία θα χάσει μια μονάδα, πηγαίνοντας από το ΑΑΑ στο ΑΑ+.

«Είναι αυτός λόγος να πανικοβληθούμε;» διερωτάται ο συντάκτης για να απαντήσει στην συνέχεια πως δεν υπάρχει λόγος, αφού μια χώρα «μπορεί να ζήσει άνετα με το ΑΑ».

(από www.ethnos.gr, 16/12/2011)