Καμία χώρα ή περιοχή δεν θα μείνει αλώβητη από την κρίση προειδοποίησε χθες η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Την ίδια ώρα, ρωσικές πηγές ανέφεραν ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να ενισχύσει το ΔΝΤ, προκειμένου να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ε.Ε. Η Λαγκάρντ σημείωσε ότι υπό αυτές τις συνθήκες, όλες οι χώρες και οι περιοχές θα πρέπει να αναλάβουν δράση με στόχο την τόνωση της οικονομίας

Καμία χώρα ή περιοχή δεν θα μείνει αλώβητη από την κρίση προειδοποίησε χθες η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Την ίδια ώρα, ρωσικές πηγές ανέφεραν ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να ενισχύσει το ΔΝΤ, προκειμένου να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ε.Ε.

 

Η Λαγκάρντ σημείωσε ότι υπό αυτές τις συνθήκες, όλες οι χώρες και οι περιοχές θα πρέπει να αναλάβουν δράση με στόχο την τόνωση της οικονομίας. Την αρχή πρέπει να κάνουν τα κράτη της Ευρωζώνης και να συνεχίσουν το έργο τους αποφασιστικά, δήλωσε. Όπως είπε, «καμία οικονομία στον κόσμο- ούτε οι χώρες χαμηλού εισοδήματος, ούτε οι αναδυόμενες οικονομίες, ούτε οι χώρες μεσαίου εισοδήματος, ούτε οι μεγάλες οικονομίες- δεν θα μείνουν αλώβητες από την κρίση, η οποία όπως βλέπουμε όχι μόνο εξελίσσεται, αλλά κλιμακώνεται». Σύμφωνα με την Λαγκάρντ, «δεν πρόκειται για μια κρίση που θα επιλυθεί από μια ομάδα χωρών, οι οποίες θα λάβουν δράση». Εξάλλου, το ΔΝΤ ενέκρινε χθες την επόμενη δόση των 3.91 δις ευρώ προς την Ιρλανδία.

 

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με συνεργάτη της ρωσικής προεδρίας τον οποίο επικαλείται το «Ρώυτερς», η Μόσχα είναι έτοιμη να προσφέρει τουλάχιστον 10 δις δολάρια μέσω του ΔΝΤ προκειμένου να συμβάλει στην αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. «Είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε από την πλευρά μας, μέσω του ΔΝΤ. Έχουμε δεσμευθεί να το κάνουμε. Δέκα δις δολάρια είναι ελάχιστη δέσμευση», δήλωσε ο αξιωματούχος πριν την έναρξη της τακτικής συνόδου ΕΕ- Ρωσίας.

Άτυπη Σύνοδος

 

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι κατέστησε σαφές ότι η αγορά κρατικών ομολόγων υποχρεωμένων κρατών από την Τράπεζα δεν μπορεί να συνεχισθεί επ’ άπειρον. Μιλώντας στο Βερολίνο, ο Ντράγκι είπε ότι η πολιτική της «ποσοτικής χαλάρωσης» που έχει εφαρμοσθεί σε άλλες χώρες δεν οδήγησε σε εξαιρετικές επιδόσεις την οικονομία. Τόνισε ακόμη ότι μεσοπρόθεσμα η σταθερή ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που έχει καθυστερήσει τόσο πολύ. «Δεν υπάρχει άλλος (εξωτερικός) σωτήρας για μια χώρα που δεν θέλει να σώσει τον εαυτό της», είπε. «Ποτέ δεν θα κουρασθώ να λέω ότι η πρώτη απάντηση θα πρέπει να έλθει από τις χώρες», υπογράμμισε. Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας αποτελούν τομή στην δημιουργία ξεκάθαρων δημοσιονομικών κανόνων στην ΟΝΕ, επεσήμανε, ωστόσο προειδοποίησε ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει ακόμη.

 

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Ε.Ε. θα συγκαλέσει άτυπο ευρωπαϊκό συμβούλιο έως τις αρχές Φεβρουαρίου του 2012. Όπως έκανε γνωστό σε συνέντευξη Τύπου, η ακριβής ημερομηνία της συνάντησης αρχηγών των 27 κρατών- μελών της Ε.Ε. δεν έχει αποφασισθεί. Ωστόσο αναμένεται να γίνει στα τέλη Ιανουαρίου- αρχές Φεβρουαρίου. Νωρίτερα, διπλωμάτης της Ε.Ε. ανέφερε στο «Ρώυτερς» ότι αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα Σύνοδος Κορυφής στις 7 –8 Φεβρουαρίου, μετά από σχετικό αίτημα της Γαλλίας και της Γερμανίας και στο επίκεντρο θα βρεθεί η ανάπτυξη, η ανταγωνιστικότητα και οι θέσεις εργασίας.

Θετική Δημοπρασία

Η καλή είδηση ήρθε χθες από την Ισπανία, μετά την επιτυχή δημοπρασία ισπανικών ομολόγων, από την οποία αντλήθηκαν 6.03 δις ευρώ. Η Μαδρίτη είδε την κάλυψη να διπλασιάζεται και τα επιτόκια των χρεογράφων της να υποχωρούν από τα επίπεδα ρεκόρ της προηγούμενης αντίστοιχης δημοπρασίας. Το ισπανικό υπουργείο Οικονομικών στόχευε σε άντληση 3.5 δις ευρώ με έκδοση ομολόγων λήξης 2016, 2020 και 2021. Τα επιτόκια για τα ομόλογα όλων των λήξεων αποκλιμακώθηκαν, πέφτοντας στο 5.54% για τα δεκαετή από 6.97% στην πιο πρόσφατη ανάλογη δημοπρασία. Η Ισπανία εκμεταλλεύτηκε τους ευνοϊκούς όρους της δημοπρασίας και δανείσθηκε περισσότερο από τον αρχικό της στόχο – κίνηση που αναλυτές χαρακτηρίζουν «ιδιαιτέρως έξυπνη».