Το ¼ των εκπομπών αερίων που σχετίζεται με την ενέργεια στην Ευρώπη προέρχεται από τα σπίτια, ισχυρίζεται μια νέα ανάλυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος.

Το ¼ των εκπομπών αερίων που σχετίζεται με την ενέργεια στην Ευρώπη προέρχεται από τα σπίτια, ισχυρίζεται μια νέα ανάλυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος.

Διαπιστώθηκε ότι ενώ τα σπίτια στην ΕΕ εξέπεμπαν απευθείας μόλις το 12% των εκπομπών ενέργειας, αυτό το ποσοστό αυξήθηκε στο 25% όταν ελήφθησαν υπόψη οι εκπομπές σχετιζόμενες με την ηλεκτρική ενέργεια και τη θέρμανση.

Η Monica Frassoni, πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Ευρωπαϊκή Συμμαχία για την Εξοικονόμηση Ενέργειας, τόνισε ότι τα ευρήματα της έκθεσης υπογράμμισαν την «επείγουσα ανάγκη» να αυξήσει τις προσπάθειές της η ΕΕ.

«Η ΕΕ έχει μια ευκαιρία να το κάνει μέσω των προτάσεων για την Οδηγία Ενεργειακής Απόδοσης», είπε στη EurActiv. Η Frassoni ήταν μέλος των Πρασίνων του ΕΚ για την βορειοδυτική Ιταλία μέχρι το 2009.

«Δεσμευτικά μέτρα όπως η πανευρωπαϊκή υποχρέωση εξοικονόμησης ενέργειας θα διασφαλίσουν ότι οι εταιρείες ενέργειας βοηθούν τους καταναλωτές σε όλη την Ευρώπη να εξοικονομήσουν ενέργεια, και παράλληλα δίδει στους ιδιώτες επενδυτές τις ρυθμιστικές εγγυήσεις που χρειάζονται για να βοηθήσουν τα νοικοκυριά να ξεπεράσουν τους αρχικούς επενδυτικούς φραγμούς που εμποδίζουν τις πιο απλές βελτιώσεις της οικιακής ενεργειακής απόδοσης», υπογράμμισε.

Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος,End-user GHG emissions from energy: Reallocation of emissions from energy industries to end users 2005-2009, χρησιμοποίησε την αναλυτική μέθοδο ανακατανομής των «έμμεσων» εκπομπών, κυρίως από τα διυλιστήρια πετρελαίου και τις εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρισμού και θέρμανσης, προκειμένου να υπολογιστούν οι συνολικές εκπομπές που σχετίζονται με τον κάθε τομέα.

Διαπίστωσε ότι όταν λήφθηκαν υπόψη και οι έμμεσες εκπομπές, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τον εμπορικό τομέα αυξήθηκε από το 5% στο 15%, και τα ποσοστά για τη βιομηχανία αυξήθηκαν από το 15% στο 26%. Οι εκπομπές από τις μεταφορές αυξήθηκαν από το 25% στο 29%.

Επίσης η έκθεση αναφέρει ότι μεταξύ 2008 και 2009, οι εκπομπές που σχετίζονται με την ενέργεια στην ΕΕ είχαν πτώση κατά 7% κυρίως λόγω της οικονομικής ύφεσης.