Με θέματα ευρύτερου ελληνικού ενδιαφέροντος που άπτονται της μελλοντικής δυνατότητας της Ευρωζώνης να χρηματοδοτεί τα υπερχρεωμένα κράτη ασχολήθηκε χθες το Eurogroup. Στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στην οποία μετείχαν και τα δέκα κράτη- μέλη της Ε.Ε. που δεν μετέχουν στην Ευρωζώνη, την Ελλάδα εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος

Με θέματα ευρύτερου ελληνικού ενδιαφέροντος που άπτονται της μελλοντικής δυνατότητας της Ευρωζώνης να χρηματοδοτεί τα υπερχρεωμένα κράτη ασχολήθηκε χθες το Eurogroup. Στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στην οποία μετείχαν και τα δέκα κράτη- μέλη της Ε.Ε. που δεν μετέχουν στην Ευρωζώνη, την Ελλάδα εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

 

Στο επίκεντρο του διευρυμένου Eurogroup βρέθηκε η προώθηση της εξειδίκευσης και εφαρμογής των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 8ης και της 9ης Δεκεμβρίου και ειδικά το ζήτημα των διήμερων δανείων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τον ΔΝΤ και το ζήτημα της οριστικοποίησης της νέας συνθήκης για τον Μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό ( ESM).

 

Αναλυτικότερα, συζητήθηκε το ζήτημα των διήμερων δανείων των κρατών- μελών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς το ΔΝΤ, ώστε να αυξηθούν κατά 200δις ευρώ τα συνολικά κεφάλαια που διατίθενται για την ανάσχεση της χρηματοοικονομικής κρίσης. Διευκρινίζεται ότι στους δανειστές του ΔΝΤ δεν περιλαμβάνονται τα κράτη- μέλη που είναι εντεταγμένα σε προγράμματα στήριξης από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

 

Γι το θέμα δεν υπήρξε ομοφωνία, καθώς η Βρετανία διαχώρισε την στάση της και δήλωσε πως δεν προτίθεται να συμβάλει στην ενίσχυση των πόρων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ακολουθώντας την στάση των ΗΠΑ στο συγκεκριμένο θέμα. Τελικώς αποφασίσθηκε να εκδοθούν 150 δις ευρώ στην ζώνη του ευρώ, αντί για 200 δις ευρώ.

 

Ακόμη, εξετάσθηκε το ζήτημα οριστικοποίησης της νέας συνθήκης για το ESM, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 9ης Δεκεμβρίου, το χρονοδιάγραμμα υπογραφής του τελικού κειμένου, η κύρωση και θέση σε ισχύ της συνθήκης αυτής κατά τις συνταγματικές διαδικασίες των κρατών-μελών, αλλά και η σχέση της νέας συνθήκης για το ESM με το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο.