Ο ρωσικός κρατικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, ότι θα υπερδιπλασιάσει σε σχέση με πέρυσι το μέρισμα που θα καταβάλει στους μετόχους της εφέτος, σε μία ένδειξη ότι η ρωσική κυβέρνηση αναζητά περισσότερο ρευστό από τις κρατικές εταιρείες ώστε να καλύψει το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Η Gazprom, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου στον κόσμο, ανακοίνωσε, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswire, ότι θα καταβάλει σε μερίσματα συνολικά 198,62 δις ρούβλια ή 6,19 δις δολάρια (8,39 ρούβλια ανά μετοχή)

Ο ρωσικός κρατικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, ότι θα υπερδιπλασιάσει σε σχέση με πέρυσι το μέρισμα που θα καταβάλει στους μετόχους της εφέτος, σε μία ένδειξη ότι η ρωσική κυβέρνηση αναζητά περισσότερο ρευστό από τις κρατικές εταιρείες ώστε να καλύψει το έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Η Gazprom, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου στον κόσμο, ανακοίνωσε, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswire, ότι θα καταβάλει σε μερίσματα συνολικά 198,62 δις ρούβλια ή 6,19 δις δολάρια (8,39 ρούβλια ανά μετοχή). Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι κατέβαλε σε μερίσματα 91 δις ρούβλια.

Η Gazprom, μαζί με άλλες ρωσικές κρατικές εταιρείες, έχει κατηγορηθεί για κακή εταιρική διαχείριση και χαμηλά μερίσματα, παρά την μεγάλη της κερδοφορία.

Νωρίτερα, πηγή προερχόμενη από την εταιρεία είχε δηλώσει στο Dow Jones ότι τα μερίσματα αναμένεται να φτάσουν περίπου τα 200 δις ρούβλια ετησίως για τα επόμενα τρία χρόνια.
Μετά την δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης της Gazprom, οι μετοχές της ανέβηκαν κατά 2.4%.

Η αύξηση του μερίσματος προέρχεται κυρίως από την προσπάθεια της ρωσικής κυβέρνησης να βρει περισσότερα μετρητά από τις μετοχές που ελέγχει, ώστε να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό, αναφέρουν αναλυτές. Πρόσφατα, άλλωστε, και η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η Sberbank  αύξησε κατά πολύ το μέρισμά της.

Η κίνηση δείχνει «την ανάγκη της κυβέρνησης για μετρητά και όχι κάποια μεταβολή στην εταιρική διακυβέρνηση» τονίζει ο αναλυτής της Alfa Bank, Pavel Sorokin, ο οποίος προσθέτει ότι έχουν ήδη υπάρξει φοροαπαλλαγές για την Gazprom, σε σημείο που περαιτέρω αύξηση θα έβλαπτε τα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας.

«Η σημερινή ανακοίνωση είναι πολύ θετική», υποστηρίζει, αντίθετα, Ο Pavel Kushnir, αναλυτής της Deutsche Bank στη Μόσχα. «Δεν νομίζω, όμως, ότι αυξάνουν τα μερίσματα επειδή θέλουν να ευχαριστήσουν τους μειοψηφικούς μετόχους…», συμπληρώνει με νόημα.

Η Gazprom αναμένεται να εμφανίσει κέρδη-ρεκόρ εφέτος, αλλά δεν θα μπορέσει, πιθανόν, να διατηρήσει τα υψηλά μερίσματα, καθώς του χρόνου η κερδοφορία προβλέπεται να πέσει, σύμφωνα με τον Kushnir.

Επίσης, το ΔΣ της Gazprom ενέκρινε έξοδα κεφαλαίου ύψους 709,60 δις ρούβλια για το 2012. Ωστόσο, αναλυτές θεωρούν ότι το ποσό θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω, καθώς η εταιρεία συνήθως προσαρμόζει τα μεγέθη της εντός του έτους.