Απέρριψε τελικά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τις αμερικανικές ενστάσεις των ΗΠΑ απέναντι στον ευρωπαϊκό φόρο άνθρακα στις αερομεταφορές. Έτσι, και παρά τις αμερικανικές αντιρρήσεις, που είχαν φτάσει και σε επίπεδο απειλών, ότι παραβιάζονται διεθνείς συμφωνίες, η ΕΕ θα επιβάλει ειδικό τέλος στις αερομεταφορές από την 1η Ιανουαρίου 2012
Απέρριψε τελικά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τις αμερικανικές ενστάσεις των ΗΠΑ απέναντι στον ευρωπαϊκό φόρο άνθρακα στις αερομεταφορές. Έτσι, και παρά τις αμερικανικές αντιρρήσεις, που είχαν φτάσει και σε επίπεδο απειλών, ότι παραβιάζονται διεθνείς συμφωνίες, η ΕΕ θα επιβάλει ειδικό τέλος στις αερομεταφορές από την 1η Ιανουαρίου 2012. «Η Οδηγία που καθορίζει τις δραστηριότητες των αεροπορικών εταιρειών στο Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών είναι έγκυρη» ανέφερε το δικαστήριο σε ανακοίνωσή του στο Λουξεμβούργο.

Σαφής ήταν και η δήλωση της Κόνι Χίντεργκααρντ, Ευρωπαίας επιτρόπου για την Κλιματική Αλλαγή, η οποία τόνισε ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να εγκαταλείψει ή να καθυστερήσει την εφαρμογή του Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών]. «Το μέτρο θα τεθεί σε πλήρη ισχύ την 1η Ιανουαρίου», διαβεβαίωσε η Επίτροπος.

Έτσι, από το νέο έτος όλες οι αεροπορικές εταιρείες που πετούν από και προς την ΕΕ θα πρέπει να αγοράζουν δικαιώματα εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου. Το μέτρο είχε προκαλέσει την αντίδραση ορισμένων κινεζικών εταιρειών και κυρίως της αμερικανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία η επιβολή του ευρωπαϊκού φόρου παραβιάζει τη λεγόμενη Συμφωνία Ανοιχτών Αιθέρων για τις πτήσεις ΕΕ-ΗΠΑ

Η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον προειδοποίησε μάλιστα ότι, αν ο φόρος επιβληθεί στις αμερικανικές εταιρείες, η Ουάσινγκτον θα λάβει «τα κατάλληλα μέτρα». Επιπλέον, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ είχε εγκρίνει σχέδιο νόμου με στόχο να ακυρωθεί το ευρωπαϊκό μέτρο.

Υπενθυμίζεται ότι, με επικεφαλής τις ΗΠΑ και την Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (ATA), ομάδα χωρών είχε καταθέσει έφεση εναντίον της απόφασης σε βρετανικό δικαστήριο, το οποίο με τη σειρά του στράφηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

«Η Οδηγία που καθορίζει τις δραστηριότητες των αεροπορικών εταιρειών στο Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών είναι έγκυρη» ανέφερε το δικαστήριο σε ανακοίνωσή του στο Λουξεμβούργο.

Σαφής ήταν και η δήλωση της Κόνι Χίντεργκααρντ, Ευρωπαίας επιτρόπου για την Κλιματική Αλλαγή: «Δεν πρόκειται ούτε να το εγκαταλείψουμε ούτε να το καθυστερήσουμε [το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών]. Το μέτρο θα τεθεί σε πλήρη ισχύ την 1η Ιανουαρίου».