Διαδηλωτές στην πετρελαιοπαραγωγό πόλη του Zhanaozen του Καζακστάν στην Κασπία, έβαλαν φωτιά σε διοικητικές εγκαταστάσεις της κρατικής εταιρείας παραγωγής πετρελαίου Kazmunaigas EP JSC, χωρίς, ωστόσο, να σημειωθούν ζημιές στις παρακείμενες εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας

Διαδηλωτές στην πετρελαιοπαραγωγό πόλη του Zhanaozen του Καζακστάν στην Κασπία, έβαλαν φωτιά σε διοικητικές εγκαταστάσεις της κρατικής εταιρείας παραγωγής πετρελαίου Kazmunaigas EP JSC, χωρίς, ωστόσο, να σημειωθούν ζημιές στις παρακείμενες εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.

Η κυβέρνηση της χώρας κήρυξε την πόλη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μετά από συμπλοκές ανάμεσα σε απολυμένους εργάτες και δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στις 16 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια των οποίων σημειώθηκαν 14 θάνατοι.

Η παραγωγή στο πεδίο Uzen κοντά στο Zhanaozen παραμένει σταθερή. Κατά τη διάρκεια των ταραχών, μέρος του εξοπλισμού αλλά και των διοικητικών εγγράφων στα γραφεία της Kazmunaigas στο Zhanaozen καταστράφηκε, ενώ κατά τη διάρκεια των ταραχών συστάθηκε προσωρινό αρχηγείο της εταιρείας για να την επιχειρησιακή διεύθυνση του πεδίου.

Η τρίμηνη απεργία στο πεδίο Uzen, με αίτημα μεγαλύτερα ημερομίσθια, οδήγησε σε μείωση της παραγωγής και τελείωσε μετά από την απόλυση περίπου 2.000 εργαζομένων της Kazmunaigas.

Σύμφωνα με την εταιρεία, ο αριθμός των εργατών που επιστρέφουν στην εργασία τους φτάνει πάλι τα κανονικά επίπεδα, ενώ η κατάσταση σταθεροποιείται, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.