Κρίση διέρχεται ο κλάδος της κατασκευής εξοπλισμού φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων στην Γερμανία, όπως έγινε φανερό κι από την χρεοκοπία, πριν μία εβδομάδα της κατασκευαστικής εταιρείας φωτοβολταϊκών Solon του Βερολίνο. Κύριος λόγος των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι ο ανταγωνισμός των κινεζικών εταιρειών, που εφαρμόζουν πρακτικές dumbing, τη στιγμή που η κινεζική νομοθεσία ευνοεί με φθηνά δάνεια μόνο τις εγχώριες εταιρείες

Κρίση διέρχεται ο κλάδος της κατασκευής εξοπλισμού φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων στην Γερμανία, όπως έγινε φανερό κι από την χρεοκοπία, πριν μία εβδομάδα της κατασκευαστικής εταιρείας φωτοβολταϊκών Solon του Βερολίνο. Κύριος λόγος των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι ο ανταγωνισμός των κινεζικών εταιρειών, που εφαρμόζουν πρακτικές dumbing, τη στιγμή που η κινεζική νομοθεσία ευνοεί με φθηνά δάνεια μόνο τις εγχώριες εταιρείες.

Πληροφορίες της Deutsche Welle αναφέρουν ότι προς χρεοκοπία οδεύει και η Millennium στο Ερλάνγκεν, ενώ ζημίες καταγράφουν και εταιρείες, όπως η Conergy AG από το Αμβούργο, η Q-Cells και η Phoenix Solar από τη Βαυαρία.

Το φαινόμενο της κρίσης του κλάδου των εταιρειών φωτοβολταϊκών δεν παρατηρείται μόνο στην Γερμανία. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι εταιρείες κατασκευής εξοπλισμού κατασκευάστριες εταιρείες φωτοβολταϊκών κήρυξαν πτώχευση και στις ΗΠΑ (βλ. SES, Solyndra, Evergreen και Spectrawatt).

Σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την κινεζική πρόκληση, τον περασμένο Οκτώβριο η αμερικανική θυγατρική της γερμανικής εταιρείας φωτοβολταϊκών Solarworld και άλλες έξι αμερικανικές εταιρείες προσέφυγαν κατά κινεζικών εταιρειών κατηγορώντας τις για αθέμιτο ανταγωνισμό. Οι κινεζικές εταιρείες παίρνουν πιο χαμηλότοκα δάνεια και μπορούν να προσφέρουν τα προϊόντα τους στην αγορά κατά 30% φθηνότερα.

Στη Γερμανία βέβαια ξεχνάει κανείς εύκολα πως και οι γερμανικές εταιρείες επιδοτούνται έστω και έμμεσα βάσει νέων νόμων που έχουν θεσπιστεί και αφορούν τις ΑΠΕ.Είναι επίσηςαλήθειαότι πολλές πόλεις στην Ανατολική Γερμανία προσπάθησαν με χαμηλές προσφορές και επιχορηγήσεις να προσελκύσουν εταιρείες. Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνει ο Ντέιβιντ Βέντεπολ, από την Οικονομική Ένωση για τα φωτοβολταϊκά , η κατάσταση στην Κίνα είναι πολύ διαφορετική από ότι στη Γερμανία, ενώ η κινεζική αγορά είναι συχνά κλειστή για τις γερμανικές εταιρείες, τη στιγμή που η γερμανική αγορά είναι ανοιχτή για ξένες επιχειρήσεις.

Παράλληλα ο ανταγωνισμός μεγαλώνει και αυξάνεται ραγδαία η προσφορά. Κυρίως στην Ασία τον τελευταίο καιρό κατασκευάστηκαν πολλές μονάδες ενώ παράλληλα πολλές ευρωπαϊκές χώρες μείωσαν τις επιδοτήσεις τους σε αυτόν τον τομέα. Τέλος στη Γερμανία ο αντίστοιχος νόμος για τη λειτουργία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προβλέπει τη σταδιακή μείωση των τιμών. Όλοι αυτοί οι λόγοι λοιπόν οδήγησαν στην κρίση του συγκεκριμένου τομέα.