Ανάσα για τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα απετέλεσε η χθεσινή κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να χορηγήσει σε αυτές κεφάλαια ύψους 489,19 δις ευρώ μέσω τριετών δανείων. Το περίπου μισό τρις μοιράστηκαν 523 τράπεζες, οι οποίες με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να αναχρηματοδοτήσουν τις υποχρεώσεις τους και να στηρίξουν τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα. Στόχος της ΕΚΤ ήταν να προσφέρει φθηνή ρευστότητα, γεγονός που επετεύχθη, καθώς το επιτόκιο είναι μόλις 1%

Ανάσα για τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα απετέλεσε η χθεσινή κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να χορηγήσει σε αυτές κεφάλαια ύψους 489,19 δις ευρώ μέσω τριετών δανείων. Το περίπου μισό τρις μοιράστηκαν 523 τράπεζες, οι οποίες με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να αναχρηματοδοτήσουν τις υποχρεώσεις τους και να στηρίξουν τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα. Στόχος της ΕΚΤ ήταν να προσφέρει φθηνή ρευστότητα, γεγονός που επετεύχθη, καθώς το επιτόκιο είναι μόλις 1%. Το ποσόν που χορηγήθηκε υπερέβη τις εκτιμήσεις των αναλυτών και χαρακτηρίστηκε ρεκόρ δανεισμού εκ μέρους της ΕΚΤ. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν στα 442 εκατ. ευρώ και είχε δοθεί το 2009.

 

Οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών ήταν θετικές. Αν και θεωρείται ότι το αποτέλεσμα αυτής της ένεσης ρευστότητας με τα τριετή δάνεια θα είναι βραχυπρόθεσμο, εκτιμάται ότι καθησυχάζονται οι ανησυχίες για ένα πιθανό πιστωτικό κραχ στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο κατά τη διάρκεια του 2012.