Το Ισραήλ ακύρωσε την πώληση συστημάτων εναέριας επιτήρησης στην Τουρκία, επικαλούμενο φόβους ότι θα μπορούσαν να πέσουν στα χέρια χωρών εχθρικών προς εκείνο, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz. Η συμφωνία πώλησης, ύψους 140 εκατ. δολ., είχε υπογραφεί το 2008 με την ισραηλινή Elbit Systems

Το Ισραήλ ακύρωσε την πώληση συστημάτων εναέριας επιτήρησης στην Τουρκία, επικαλούμενο φόβους ότι θα μπορούσαν να πέσουν στα χέρια χωρών εχθρικών προς εκείνο, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz.

Η συμφωνία πώλησης, ύψους 140 εκατ. δολ., είχε υπογραφεί το 2008 με την ισραηλινή Elbit Systems.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ynetnews για το ίδιο θέμα, η ακύρωση της συμφωνίας επιβεβαιώθηκε και από την εταιρεία, αλλά και από το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ.

Στο site της Haaretz αναφέρεται ότι η απόφαση ελήφθη λόγω ανησυχιών «για θέματα ασφάλειας, και κυρίως λόγω των δεσμών της Τουρκίας με εχθρικές προς το Ισραήλ χώρες και ιδιαίτερα το Ιράν».

Το Υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με την Haaretz, ανακοίνωσε πως «δεν επιτρέπουμε μία τόσο ανεπτυγμένη τεχνολογία να πέσει σε άλλα χέρια, και με τον τρόπο αυτό το σύστημα θα μπορούσε να πέσει σε εχθρικά χέρια».

Οι εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού στο Ισραήλ υπόκεινται σε έγκριση του Υπουργείου Άμυνας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, Ισραηλινός αξιωματούχος ερωτηθείς για το θέμα δήλωσε ότι «οι σχέσεις με την Τουρκία είναι εξαιρετικά σημαντικές για το κράτος, αλλά έχουμε ευθύνη για θέματα ασφάλειας, όσον αφορά κάθε προϊόν που εγκρίνουμε προς εξαγωγή».