Υστερα από τρία χρόνια ύφεσης, το 2012 έχει αρκετές από τις προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για την ανάκαµψη της οικονοµίας. Ηδη από το τρίτο τρίµηνο του 2011 έχουν καταγραφεί οι δυνατότητες εξόδου από την κρίση και επιστροφής σε αναπτυξιακούς ρυθµούς.
Υστερα από τρία χρόνια ύφεσης, το 2012 έχει αρκετές από τις προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για την ανάκαµψη της οικονοµίας. Ηδη από το τρίτο τρίµηνο του 2011 έχουν καταγραφεί οι δυνατότητες εξόδου από την κρίση και επιστροφής σε αναπτυξιακούς ρυθµούς. Σύµφωνα µε την ΕΛΣΤΑΤ, κατά το συγκεκριµένο χρονικό διάστηµα ο κύκλος εργασιών στη βιοµηχανία αυξήθηκε κατά 4,9%, στις χερσαίες µεταφορές κατά 14,2%, στις πλωτές µεταφορές κατά 2,9% και στις αεροπορικές µεταφορές κατά 4,5%, ενώ καταγράφηκε και άνοδος των εξαγωγών.

Μάλιστα, όπως τονίζουν οι οικονοµολόγοι της Alpha Bank, στο ∆ελτίο Οικονοµικών Εξελίξεων που εκδίδει η τράπεζα, «η ανάκαµψη της οικονοµίας θα ήταν πραγµατι κότητα από το τρίτο τρίµηνο του 2011 αν είχε ήδη δραστηριοποιηθεί και ο δηµόσιος τοµέας στους τοµείς των επενδύσεων που εξαρτώνται από το κράτος».

Αυτό αναµένεται να γίνει το 2012. Με τη βοήθεια των εταίρων µας και υπό την «καθοδήγηση» του γερµανού επικεφαλής της task force Χορς Ράιχενµπαχ, σχεδιάζεται η επανεκκίνηση των µεγάλων οδικών έργων και η υλοποίηση των επιλεγµένων 180 έργων του ΕΣΠΑ. Αυτά, σε συνδυασµό µε την επιτάχυνση των επενδύσεων στην Ενέργεια και την έναρξη των Σ∆ΙΤ στα λιµάνια και στα αεροδρόµια, εκτιµάται ότι ενδέχεται να συµβάλουν στη σταθεροποίηση των επενδύσεων το 2012 και σε αύξησή τους το 2013. Προς την ίδια κατεύθυνση θα λειτουργήσει και η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων.

Ενα πρόσθετο στοιχείο που συνηγορεί στις προοπτικές ανάκαµψης της οικονοµίας συνδέεται µε τη µείωση του κόστους εργασίας που έχει συντελεστεί τον τελευταίο χρόνο. Η υποχώρηση του µισθολογικού κόστους δηµιουργεί ευνοϊκότερες συνθήκες για να ανοίξουν νέες δουλειές το 2012. «Η ήδη µεγάλη πραγµατική υποτίµηση, η οποία εκτιµάται στο 10% περίπου ως το τέλος του 2011, και η πρόσθετη πραγµατική υποτίµηση κατά περίπου 5% το 2012, αναµένεται να ενισχύσουν τη ζήτηση για εγχώρια προϊόντα και να βοηθήσουν τις επενδύσεις και τις εξαγωγές» επισηµαίνουν οι οικονοµολόγοι της Alpha Bank.

Επιπλέον, η σύναψη της συµφωνίας για το νέο πακέτο χρηµατοδότησης της ελληνικής οικονοµίας ύψους 130 δισ. ευρώ και η ολοκλήρωση του PSI αναµένεται να βελτιώσουν το οικονοµικό κλίµα και να συµβάλουν στη σταθεροποίηση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Παράλληλα, η λύση της χρηµατοδότησης της ελληνικής οικονοµίας αναµένεται να διακόψει τη διαρροή καταθέσεων και να ενισχύσει τη χρηµατοδοτική ικανότητα των τραπεζών. Για να γίνουν όλα αυτά απαραίτητη προϋπόθεση είναι η οικονοµική πολιτική να προσανατολιστεί προς την ενίσχυση της ανάπτυξης. ∆ηλαδή, στην επανεκκίνηση των επενδύσεων που συνδέονται µε τον δηµόσιο τοµέα και στην εφαρµογή µέτρων που θα αναδείξουν τα συγκριτικά πλεονεκτήµατα της χώρας.
(από το "Βήμα")