Η υποστήριξη των ΗΠΑ και του Ισραήλ προς την Ελλάδα και την Κύπρο αποκτά όλο και μεγαλύτερο βάθος. Πρόσφατα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Η υποστήριξη των ΗΠΑ και του Ισραήλ προς την Ελλάδα και την Κύπρο αποκτά όλο και μεγαλύτερο βάθος. Πρόσφατα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Περίπου την ίδια περίοδο ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιντνερ ζητούσε από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης να στηρίξου την Ελλάδα. Τις προηγούμενες ημέρες ο Αμερικανός πρέσβης στα Σκόπια, Πολ Γουόλερς, ξεκαθάρισε μετά την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης ότι η Πγδμ «θα λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ όταν διευθετηθεί η εκκρεμότητα της ονομασίας», στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στη γειτονική χώρα. Επίσης η υπόθεση της αμερικανικής δωρεάς των 400 αρμάτων Abrams δείχνει ότι πρόκειται να ολοκληρωθεί επιτυχώς, παρά τις έντονες συζητήσεις που διεξάγονται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

 

Εκτός αυτών, την Τετάρτη η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών κ. Χίλαρι Κλίντον δήλωσε κατά τη συνάντηση που είχε με την υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Ερατώ Κοζάκου – Μαρκουλή, ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την Κύπρο. Εξάλλου τις έρευνες για την εξόρυξη φυσικού αερίου στο «Οικόπεδο 12» της κυπριακής ΑΟΖ έχει αναλάβει η αμερικανική εταιρεία Noble Energy, με την οποία η κυπριακή πλευρά έχει υπογράψει ένα εξαιρετικά συμφέρον συμβόλαιο, το οποίο προβλέπει ποσοστό κέρδους για την Κυπριακή Δημοκρατία της τάξης του 85% σε ό,τι αφορά στην εξόρυξη πετρελαίου και 75% σε ό,τι αφορά στην εξόρυξη φυσικού αερίου.

 

Εξίσου σημαντική με την αμερικανική στήριξη σε όλα τα επίπεδα είναι και εκείνη την οποία παρέχει το Ισραήλ. Η συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ έχει αποκτήσει μακροπρόθεσμο στρατηγικό χαρακτήρα και προχωρά με γοργούς ρυθμούς στους τομείς της ενέργειας, των επενδύσεων, του τουρισμού και της άμυνας. Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ έχουν ήδη συγκροτήσει έναν στρατηγικού χαρακτήρα άξονα στην Ανατολική Μεσόγειο. Το Ισραήλ προορίζει την Ελλάδα για κόμβο διαμετακόμισης του δικού του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ενώ δεδομένο πρέπει να θεωρείται το ισραηλινό ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα της Κρήτης. Ταυτόχρονα, σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η Τουρκία γίνεται απειλητική σε βάρος της Κύπρου, τόσο ο αμερικανικός όσο και ο ισραηλινός στρατιωτικός παράγοντας ενισχύουν την παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα. Η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν υπογράψει μνημόνιο στρατιωτικής συνεργασίας, την οποία επεκτείνουν πραγματοποιώντας κοινές ασκήσεις.

 

Η αμερικανική και ισραηλινή στήριξη, κυρίως προς την Ελλάδα, έχει ιδιαίτερη αξία, δεδομένου, ότι ο γερμανικός πολιτικός και οικονομικός παράγοντας θέλει να επιβάλει αποικιοκρατικούς όρους στη χώρα μας (και όχι μόνο), στο πλαίσιο της γεωγραφικής διεύρυνσης που επιχειρεί μέσω της οικονομίας και της υλοποίησης του σχεδίου ομοσπονδιοποίησης της Ευρώπης με επαχθείς όρους για τους αδύναμους. Η Ελλάδα, όσο το μέλλον της Ευρωζώνης προδιαγράφεται δυσοίωνο, πρέπει να κινηθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα και δομημένη στρατηγική, ώστε να αξιοποιήσει τη στήριξη που της παρέχουν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι σήμερα έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος για τη χώρα μας, είτε στο ζήτημα του καθορισμού ΑΟΖ, είτε σε εκείνο της αξιοποίησης των ξεκάθαρων συμμαχιών που διαμορφώνονται, είτε ακόμη και σε εκείνο της πρόσκλησης προς αμερικανικές και ισραηλινές εταιρείες ώστε να αναλάβουν την εξόρυξη του ελληνικού φυσικού αερίου και πετρελαίου. Η Κύπρος έχει προχωρήσει με πιο γρήγορα βήματα και θα εισπράξει σε μικρό χρονικό διάστημα τα οικονομικά οφέλη που της αναλογούν και τα οποία θα είναι εξαιρετικά μεγάλα. Το ίδιο πρέπει να πράξει και η Ελλάδα.