Κατηγορίες για κακούργημα πρόκειται να αντιμετωπίσουν υπάλληλοι της BP από τις αμερικανικές δικαστικές αρχές για το δυστύχημα του Deepwater Horizon, που συνέβη τον Απρίλιο του 2010 στον Κόλπο του Μεξικού και το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 11 εργαζομένων και μία από τις χειρότερες οικολογικές καταστροφές στην ιστορία των ΗΠΑ. Όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal, οι εισαγγελικές αρχές επικεντρώνονται σε μηχανικούς του Χιούστον και τουλάχιστον έναν προϊστάμενό τους στην βρετανική πετρελαϊκή, αν και το εύρος της έρευνας δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό
Κατηγορίες για κακούργημα πρόκειται να αντιμετωπίσουν υπάλληλοι της BP από τις αμερικανικές δικαστικές αρχές για το δυστύχημα του Deepwater Horizon, που συνέβη τον Απρίλιο του 2010 στον Κόλπο του Μεξικού και το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 11 εργαζομένων και μία από τις χειρότερες οικολογικές καταστροφές στην ιστορία των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal, οι εισαγγελικές αρχές επικεντρώνονται σε μηχανικούς του Χιούστον και τουλάχιστον έναν προϊστάμενό τους στην βρετανική πετρελαϊκή, αν και το εύρος της έρευνας δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό.

Οι αρχές εκτιμούν ότι οι εν λόγω υπάλληλοι της BP πιθανόν να παρείχαν ψευδείς πληροφορίες στις ρυθμιστικές αρχές για την ασφάλεια της γεώτρησης όσο οι εργασίες εξόρυξης ήταν ακόμη εν εξελίξει.

Οι κακουργηματικές κατηγορίες, που ίσως απαγγελθούν στις αρχές του 2012, αν έλθουν στο ακροατήριο, πιθανολογείται ότι θα αφορούν ψευδείς πληροφορίες σε ομοσπονδιακά έγγραφα. Πιθανή καταδίκη σε τέτοια κατηγορία επισύρει ποινή φυλάκισης ως πέντε έτη και χρηματισκό πρόστιμο.

Το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, μπορεί να αποφασίσει να μην απαγγείλει τις κατηγορίες αυτές, όπως λένε πηγές που έχουν γνώση του θέματος.

Δεν είναι ασυνήθιστη πρακτική στις ΗΠΑ η απειλή απαγγελίας κατηγοριών, ώστε να εκμαιευθεί η συνεργασία με τις αρχές.

Σύμφωνα με νομικούς, η BP αναμένεται να αντιμετωπίσει η ίδια κατηγορίες ευρύτερου κακουργηματικού χαρακτήρα, όπως παραβίαση του ομοσπονδιακού Clean Water Act.

Ήδη η εταιρεία ασκεί έφεση για πρόστιμα που αφορούν συνθήκες ασφαλείας και που θα μπορούσαν να φτάσουν τα 36,6 εκατ. δολάρια. Το ύψος των εν λόγω διοικητικών προστίμων δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Η ίδια η ΒΡ αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες για πιθανή απαγγελία κατηγοριών σε βάρος υπαλλήλων της.