Δεν Αναθεωρούνται τα Συμβόλαια Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Eni στην Λιβύη

Δεν Αναθεωρούνται τα Συμβόλαια Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Eni στην Λιβύη
energia.gr
Δευ, 2 Ιανουαρίου 2012 - 16:29
Δεν αφορά το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο η αναθεώρηση των συμβολαίων που είχαν υπογραφεί μεταξύ της ιταλικής πετρελαϊκής εταιρείας Eni και του προηγούμενου ηγέτη της χώρας Μουάμαρ Καντάφι, διευκρίνισε σήμερα η νέα ηγεσία της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι είχε δημιουργηθεί ζήτημα για τα συμβόλαια υδρογονανθράκων που είχε συνάψει η κυβέρνηση Καντάφι με την Eni, μετά από ανακοίνωση του γραφείου του Λίβυου πρωθυπουργού Άμπντελ Ραχίμ αλ Κιμπ, την προηγούμενη εβδομάδα

Δεν αφορά το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο η αναθεώρηση των συμβολαίων που είχαν υπογραφεί μεταξύ της ιταλικής πετρελαϊκής εταιρείας Eni και του προηγούμενου ηγέτη της χώρας Μουάμαρ Καντάφι, διευκρίνισε σήμερα η νέα ηγεσία της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι είχε δημιουργηθεί ζήτημα για τα συμβόλαια υδρογονανθράκων που είχε συνάψει η κυβέρνηση Καντάφι με την Eni, μετά από ανακοίνωση του γραφείου του Λίβυου πρωθυπουργού Άμπντελ Ραχίμ αλ Κιμπ, την προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, επρόκειτο να αναθεωρηθούν τα συμβόλαια μεταξύ Eni και του καθεστώτος του Καντάφι, χωρίς να διευκρινίζεται αν αυτό αφορά και τα συμβόλαια που έχουν σχέση με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Άλλωστε, στις αρχές Δεκεμβρίου ο γενικός διευθυντής της Πάολο Σκαρόνι είχε χαρακτηρίσει «αδιανόητη» την αναθεώρηση των συμβολαίων που είχε υπογράψει η εταιρεία του με το καθεστώς του Καντάφι.

«Για να αποφευχθεί οποιαδήποτε σύγχυση, τα συμβόλαια που πρέπει να αναθεωρηθούν είναι αυτά που αφορούν τα έργα βιώσιμης ανάπτυξης, που αναφέρονται σε ένα πρωτόκολλο συμφωνίας μεταξύ της Eni και της Λιβύης», εξήγησε το γραφείο του αλ Κιμπ σε σημερινή ανακοίνωσή του. «Αυτό δεν αφορά τις πετρελαϊκές συμφωνίες και όσες αφορούν το φυσικό αέριο».

Η Eni είναι η μεγαλύτερη ξένη πετρελαϊκή εταιρεία στη Λιβύη.

Όταν την Πέμπτη είχε ανακοινωθεί η αναθεώρηση των συμβολαίων ένας εκπρόσωπος της Eni από τη Ρώμη είχε διαβεβαιώσει το Γαλλικό Πρακτορείο ότι τα συμβόλαια που θα αναθεωρηθούν είναι «δύο συμβόλαια τα οποία αφορούν κοινωνικές πρωτοβουλίες και δεν έχουν καμία σχέση με το πετρέλαιο».

«Δεν έχουμε λεπτομέρειες, όμως μπορεί να αφορά για παράδειγμα τη δημιουργία υποδομών, (την κατασκευή) ενός νοσοκομείου ή ενός σχολείου για την τοπική κοινότητα», είχε εξηγήσει ο Φιλίπο Κοταλίνι.

Η Eni ξεκίνησε εκ νέου την εξόρυξη πετρελαίου στη Λιβύη στις 26 Σεπτεμβρίου και στις αρχές Δεκεμβρίου είχε ανακοινώσει ότι έχει επιστρέψει στο 70% της κανονικής της παραγωγής.