Ανεστάλη από την 1η Ιανουαρίου η λειτουργία τριών από τις πέντε μονάδες διυλιστηρίων που διαθέτει ο ελβετικός πετρελαϊκός όμιλος Petroplus. Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, το κλείσιμο των μονάδων οφείλεται σε δυσχέρειες που αντιμετωπίζει λόγω της οικονομικής συγκυρίας στην Ευρώπη

Ανεστάλη από την 1η Ιανουαρίου η λειτουργία τριών από τις πέντε μονάδες διυλιστηρίων που διαθέτει ο ελβετικός πετρελαϊκός όμιλος Petroplus.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, το κλείσιμο των μονάδων οφείλεται σε δυσχέρειες που αντιμετωπίζει λόγω της οικονομικής συγκυρίας στην Ευρώπη.

Το πρώτο εκ των εργοστασίων βρίσκεται στο Κρεσιέ της Ελβετίας, το δεύτερο στην Αμβέρσα στο Βέλγιο και το τρίτο στο Πτι Κουρίν στη Γαλλία, από τα συνολικά διυλιστήρια πετρελαίου της Petroplus στην Ευρώπη. Στα πέντε αυτά εργοστάσια γινόταν ως τώρα το 4,4% της διύλισης σε όλη την ΕΕ.

Το κλείσιμο των τριών μονάδων αποδίδεται στην πρόσφατη άρνηση κοινοπραξίας 13 διεθνών τραπεζών να δώσει στην Petroplus δάνειο ενός δισεκατομμυρίου αμερικανικών δολαρίων για να προμηθευτεί σημαντική ποσότητα αργού πετρελαίου. Η άρνηση αυτή ανακοινώθηκε μετά «το πέρας εποικοδομητικών συνομιλιών με τους τραπεζίτες», που δημοσιοποιήθηκε μόλις την 27η Δεκεμβρίου, ενώ την επόμενη, καταβαραθρώθηκε η μετοχή του ομίλου στο ελβετικό χρηματιστήριο.

Η ομοσπονδιακή ελβετική κυβέρνηση στη Βέρνη ασκεί πίεση στην τραπεζική κοινοπραξία, στην οποία συμμετέχουν, η Credit Suisse και η UBS, να αναθεωρήσει.