Η μεγαλύτερη γερμανική εταιρεία αερογραμμών Lufthansa θα χρεώσει στους πελάτες της το αναμενόμενο κόστος ύψους 130εκ ευρώ για τις άδειες άνθρακα που θα χρειαστεί φέτος, σύμφωνα με το Σύστημα Εμπορίας Άνθρακα (ETS).

Η μεγαλύτερη γερμανική εταιρεία αερογραμμών  Lufthansa θα χρεώσει στους πελάτες της το αναμενόμενο κόστος ύψους 130εκ ευρώ για τις άδειες άνθρακα που θα χρειαστεί φέτος, σύμφωνα με το Σύστημα Εμπορίας Άνθρακα (ETS). 

H Deutsche Lufthansa AG ανακοίνωσε προχθες (2 Ιανουαρίου) ότι θα προσθέσει το κόστος του ETS στο επίναυλο καυσίμων και έγινε ο πρώτος φορέας που παρέχει λεπτομέρειες για το πώς σχεδιάζει να αντιμετωπίσει την πρόσθετη επιβάρυνση.

«Μπροστά στον έντονο ανταγωνισμό, ειδικά με τις εταιρείες από χώρες εκτός ΕΕ, των οποίων η παραγωγή υπόκειται στο σύστημα εμπορίας σε μικρό βαθμό, η Lufthansa θα πρέπει να μετακυλήσει το βάρος στα εισιτήρια, όπως πρότεινε η ΕΕ», είπε σε δήλωσή της η εταιρεία.

Ωστόσο η Lufthansa δεν πρόκειται να αυξήσει τους ναύλους βραχυπρόθεσμα, όπως έκανε τον προηγούμενο μήνα- με αυξήσεις που κυμάνθηκαν από 102 και 122 ευρώ για διηπειρωτικές πτήσεις και 31 ευρώ για εσωτερικές και ευρωπαϊκές πτήσεις- ωστόσο είπε ότι αυτό συνέβη προκειμένου να καλυφθούν τα υψηλότερα κόστη των καυσίμων.

Από φέτος, όλες οι αερογραμμές που προσγειώνονται ή απογειώνονται από την ΕΕ θα πρέπει να λογοδοτούν για τις εκπομπές CO2 ως μέρος της επέκτασης της μεγαλύτερης αγοράς άνθρακα του κόσμου.

Οι αερογραμμές και τα συνδικάτα τους προσπάθησαν να εμποδίσουν την εφαρμογή του συστήματος ακόμη και δικαστικά, λέγοντας ότι συνιστά πρόσθετο βάρος σε μια βιομηχανία που ήδη επιβαρύνεται από τις ανοδικές τιμές των καυσίμων, τον έντονο ανταγωνισμό και την εθνική φορολόγηση.

Τον περασμένο μήνα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έδωσε στήριξη στο σύστημα, που σημαίνει ότι όλες οι αερογραμμές θα πρέπει να πληρώσουν για τις άδειες εκπομπών, προκαλώντας την οργή των ΗΠΑ και της Κίνας.