Η Γαλλία θα αναγκαστεί να δαπανήσει δεκάδες δισ ευρώ για την ενίσχυση της ασφάλειας στους πυρηνικούς της σταθμούς, δίχως όμως να απαιτείται άμεσα η διακοπή της λειτουργίας τους, απεφάνθη σήμερα ανεξάρτητη αρχή.

Η Γαλλία θα αναγκαστεί να δαπανήσει δεκάδες δισ ευρώ για την ενίσχυση της ασφάλειας στους πυρηνικούς της σταθμούς, δίχως όμως να απαιτείται άμεσα η διακοπή της λειτουργίας τους, απεφάνθη σήμερα ανεξάρτητη αρχή.

Η βελτίωση της ασφάλειας των γαλλικών πυρηνικών σταθμών χρειάζεται «επενδύσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ», κατέληξε η Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας (ASN), στην οποία είχε αναθέσει η γαλλική κυβέρνηση τον έλεγχο του πυρηνικού τομέα της χώρας μετά το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα τον περασμένο Μάρτιο.

Οι αξιώσεις της ASN για την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών «ανταποκρίνονται σε απολύτως μαζικές εργασίες και χρηματοδοτήσεις, στη στρατολόγηση και την εκπαίδευση εκατοντάδων ανθρώπων», διευκρίνισε ο πρόεδρός της Αντρέ-Κλοντ Λακόστ, ο οποίος δεν συνέστησε ωστόσο το κλείσιμο κανενός γαλλικού πυρηνικού σταθμού.

Έπειτα από τον έλεγχο που πραγματοποίησε για την ασφάλεια των γαλλικών πυρηνικών σταθμών, η αρχή απεφάνθη ότι οι σταθμοί της χώρας παρουσιάζουν «ένα επαρκές επίπεδο ασφάλειας» και δεν απαίτησε την άμεση παύση της λειτουργίας κανενός από αυτούς.

Η ASN, η οποία επέδωσε την έκθεσή της στον πρωθυπουργό, Φρανσουά Φιγιόν, το πρωί, υπογράμμισε ωστόσο ότι είναι απαραίτητο να βελτιωθεί «το ταχύτερο δυνατό» η αντοχή των μονάδων για να είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν σε «ακραίες καταστάσεις».

Ο Γάλλος πρωθυπουργός δήλωσε από την πλευρά του ότι θα σεβαστεί το σύνολο των συστάσεων που διατύπωσε η ASN.

Η ASN ανακοίνωσε επίσης ότι δίνει διορία στους διαχειριστές των πυρηνικών σταθμών ως τις 30 Ιουνίου φέτος για να της παρουσιάσουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν «να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τις θεμελιώδεις λειτουργίες για την ασφάλεια».

Στόχος, εξήγησε η ASN, είναι «η πρόληψη ενός σοβαρού δυστυχήματος ή ο περιορισμός της εξέλιξής του», «ο περιορισμός της μαζικής έκλυσης (ραδιενέργειας) σε ένα σενάριο δυστυχήματος» και «να επιτρέπεται σε αυτόν που εκμεταλλεύεται (τον σταθμό) να φέρει εις πέρας τις αποστολές που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του όσον αφορά τη διαχείριση μιας κρίσης».

Το αίτημα αυτό αφορά επιχειρήσεις όπως η μεγάλη εταιρεία ηλεκτρικού ρεύματος EDF ή ο πυρηνικός όμιλος Areva, δύο εταιρείες που ανήκουν στο κράτος.

Για την αντίδραση σε ένα δυστύχημα μεγάλου μεγέθους, η ASN τάχθηκε υπέρ της σύστασης ως το 2014 μιας «δύναμης ταχείας πυρηνικής κρούσης», που θα μπορεί να επέμβει σε λιγότερο από 24 ώρες επί τόπου σε έναν σταθμό.