Σε μια ένδειξη αυξανόμενης ρωσικής πίεσης προς την Ουκρανία να μοιραστεί το δίκτυο αγωγών, ο επικεφαλής της Gazprom προειδοποίησε ότι η αναβολή των συνομιλιών θα έχει ως αποτέλεσμα μια κακή συμφωνία για το Κίεβο, διότι η κατασκευή ενός ανταγωνιστικού αγωγού θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών.

Σε μια ένδειξη αυξανόμενης ρωσικής πίεσης προς την Ουκρανία να μοιραστεί το δίκτυο αγωγών, ο επικεφαλής της Gazprom προειδοποίησε ότι η αναβολή των συνομιλιών θα έχει ως αποτέλεσμα μια κακή συμφωνία για το Κίεβο, διότι η κατασκευή ενός ανταγωνιστικού αγωγού θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών.

Η αξία του συστήματος μεταφορών φυσικού αερίου της Ουκρανίας θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά στο κοντινό μέλλον, είπε ο Alexei Miller στο ρωσικό και ουκρανικό Τύπο. Πρόσθεσε ότι θα είναι «δύο φορές» πιο φθηνά να μεταφερθεί φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω του σχεδιαζόμενου αγωγού South Stream.

Οι δηλώσεις Miller το Σάββατο (30 Δεκεμβρίου) θα πρέπει να ερμηνευθούν στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε την ίδια μέρα με τον ρώσο πρωθυπουργό Vladimir Putin. Η ιστοσελίδα της ρωσικής κυβέρνησης δημοσίευσε σε περίοπτη θέση τα πρακτικά της συνάντησης.

Στην αρχή της συνάντησης, ο Putin ζήτησε ενημέρωση για την κατάσταση του South Stream, το σχεδιαζόμενο έργο της Gazprom που θέλει να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στο κέντρο διανομής φυσικού αερίου Baumgarten στη βόρεια Αυστρία. Ο South Stream θεωρείται επίσης ως πολιτικό έργο, με στόχο την αποδυνάμωση του Nabucco, που υποστηρίζεται από την ΕΕ και θα παρέχει στο Baumgarten φυσικό αέριο από άλλες πηγές εκτός της Ρωσίας.

Η Τουρκία καθαρίζει το υποθαλάσσιο τμήμα

Ο Miller τόνισε ότι η Τουρκία συμφώνησε να περάσουν οι αγωγοί του South Stream μέσω της οικονομικής της ζώνης στη Μαύρη Θάλασσα.

«Ευελπιστούμε να ολοκληρώσουμε όλο το έργο και τον σχεδιασμό στη Μαύρη Θάλασσα πριν το τέλος του 2012. Σχεδιάζουμε να ξεκινήσουμε την κατασκευή του θαλάσσιου τμήματος στις αρχές του 2013, σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο, και να το ολοκληρώσουμε το Δεκέμβριο του 2015. Ελπίζουμε να παράσχουμε το πρώτο εμπορικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη στα τέλη του 2015», υπογράμμισε.

Ο Putin απάντησε: «Νομίζω θα είναι καλύτερα να ξεκινήσουμε του χρόνου, στα τέλη του επόμενου έτους. Δεν είναι τόσο μεγάλη διαφορά, αλλά θα ήταν καλύτερα να το κάνουμε το 2012».

«ΟΚ κ. Putin »

Ο Miller απάντησε: «ΟΚ, κ Putin, αυτό θα κάνουμε» και πρόσθεσε ότι συζήτησε επίσης και το κόστος του South Stream, με τον επικεφαλής της Gazprom να το εκτιμά «λίγο παραπάνω από 15δις ευρώ», από τα οποία η Gazprom θα πληρώσει το ήμισυ.

«Το οικονομικό βάρος θα μοιραστεί μεταξύ των εταίρων αναλογικά με το μερίδιό τους στο έργο: 50% ανήκει στην Gazprom, 20% στην Eni και το υπόλοιπο στη γαλλική Électricité de France και στους Γερμανούς. Σύμφωνα με το σχέδιο, 30% θα πληρωθεί από τους κατόχους μετοχών και 70% από πιστώσεις», τόνισε.

Η Eni είναι μια ιταλική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ η γερμανική Wintershall Holding είναι ο άλλος εταίρος στο έργο.

Putin και Miller συζήτησαν επίσης και για τις απαιτήσεις της Ουκρανίας για μείωση των τιμών του φυσικού αερίου. Στις 20 Δεκεμβρίου, ο Putin και ο ουκρανός ομόλογός του Mykola Azarov δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στις συνομιλίες, καθώς η Ρωσία συνδέει το ζήτημα της μείωσης των τιμών του φυσικού αερίου με το δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον Miller, το Κίεβο εκτιμά την τιμή του δικτύου αγωγών της «σοβιετικής εποχής» σε όλη τη χώρα στα 15.4δις ευρώ. Ωστόσο πρόσθεσε ότι παραμένει ασαφές πόσο θα κοστίσει ο εκσυγχρονισμός, αναφέροντας το ποσό μεταξύ 3 και 8 δις δολαρίων.

Στο μεταξύ ο KemalKılıçdaroğlu, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, επέκρινε την κυβέρνηση για την απόφασή της να εγκρίνει το θαλάσσιο τμήμα του South Stream στην οικονομική ζώνη της Μαύρης Θάλασσας. «Με τη συμφωνία του South Stream, η Τουρκία εγκατέλειψε την φιλοδοξία της να γίνει κέντρο διανομής φυσικού αερίου στην Ευρώπη».