Η Γερμανία διέθεσε χθες εξάμηνα έντοκα γραμμάτια ύψους 3,9 δισ. ευρώ και το επιτόκιο στη σχετική δημοπρασία ήταν -για πρώτη φορά- αρνητικό (-0,0122%), κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι αντί να πληρώσει η ίδια για να δανειστεί, την... πλήρωσαν οι επενδυτές, «αγοράζοντας» με τον τρόπο αυτό ασφάλεια.

Η Γερμανία διέθεσε χθες εξάμηνα έντοκα γραμμάτια ύψους 3,9 δισ. ευρώ και το επιτόκιο στη σχετική δημοπρασία ήταν -για πρώτη φορά- αρνητικό (-0,0122%), κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι αντί να πληρώσει η ίδια για να δανειστεί, την... πλήρωσαν οι επενδυτές, «αγοράζοντας» με τον τρόπο αυτό ασφάλεια. «Σε περίοδο τόσο έντονης αβεβαιότητας, η επιστροφή του ίδιου του κεφαλαίου προέχει της όποιας απόδοσής του», δήλωσε ο αναλυτής της Unicredit Κορνέλιους Περπς.

Η Γερμανία γίνεται έτσι η τρίτη χώρα της Ευρώπης (μετά την Ολλανδία και την Ελβετία) που δημοπρατεί τίτλους με αρνητικά επιτόκια. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη δευτερογενή αγορά το βραχυπρόθεσμο χρέος της χώρας (τίτλοι τρίμηνης, εξάμηνης και ετήσιας διάρκειας) διαπραγματεύονται ήδη με αποδόσεις... υπό το μηδέν εδώ και μερικές εβδομάδες, πράγμα που αποτυπώνει την έντονη επενδυτική ζήτηση. Ο ικανοποιητικός βαθμός υπερκάλυψης (1,8 φορές) της χθεσινής δημοπρασίας καθώς και η ετοιμότητα των επενδυτών να... δώσουν και από την τσέπη τους για να αγοράσουν τα έντοκα αποτελούν ένδειξη ότι οι φόβοι ότι η Γερμανία κινδυνεύει να χάσει το ρόλο του «ασφαλούς καταφυγίου» ενώ σοβεί η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη ίσως ήταν πρόωροι. Υπενθυμίζεται ότι οι εν λόγω φόβοι ανέκυψαν μετά την αποτυχημένη δημοπρασία δεκαετών ομολόγων ύψους 6 δισ. ευρώ στα τέλη Νοεμβρίου (όπου το 40% της έκδοσης βρέθηκε στα αζήτητα).

Μετά τη Γερμανία, σήμερα βγαίνουν στις αγορές χρήματος η Ολλανδία και η Αυστρία. Κρίσιμη ημέρα είναι η Πέμπτη, με την Ισπανία να προχωρεί σε δημοπρασίες ομολόγων συνολικού ύψους 4-5 δισ. ευρώ, ενώ την Παρασκευή θα δοκιμάσει τις διαθέσεις των αγορών και η Ιταλία. Τέλος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται εντός των προσεχών ημερών η δημοπρασία 30ετών ομολόγων ύψους 3 δισ. ευρώ που ετοιμάζει ο EFSM (το σκέλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης που διαχειρίζεται η Κομισιόν, με δύναμη πυρός 60 δισ. ευρώ), που έχει ήδη αντλήσει, εντός του 2011, 28 δισ. ευρώ για τα πακέτα διάσωσης της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

(από την εφημερίδα "Ημερησία")