Η ΡΑΕ, σε συνέχεια της από 8 Δεκεμβρίου δηµόσιας διαβούλευσης για το μη συνυπολογισμό του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το φυσικό αέριο στο κόστος λειτουργίας των μονάδων παραγωγής , προχώρησε σε απόφαση που ενισχύει τους ηλεκτροπαραγωγούς.

Η ΡΑΕ, σε συνέχεια της από 8 Δεκεμβρίου δηµόσιας διαβούλευσης για το μη συνυπολογισμό του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το φυσικό αέριο στο κόστος λειτουργίας των μονάδων παραγωγής , προχώρησε σε απόφαση που ενισχύει τους ηλεκτροπαραγωγούς.

Παράλληλα, η ΡΑΕ δημοσίευσε τον κατάλογο συμμετεχόντων στη διαβούλευση και το περιεχόμενο των επιστολών που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο αυτής.Σύνοψη των παρατηρήσεων που υποβλήθηκαν με τις ανωτέρω επιστολές, οι απόψεις της ΡΑΕ επ’ αυτών και ο τρόπος που λαμβάνονται υπόψη παρουσιάζονται στο έγγραφο της ΡΑΕ με τίτλο «Αποτελέσματα δημόσιας διαβούλευσης».

Παρά την περιορισμένη χρονική διάρκεια της διαβούλευσης, η ΡΑΕ τονίζει στην ανακοίνωσή της ότι συγκέντρωσε σημαντικό αριθμό σχολίων και παρατηρήσεων από τους Συμμετέχοντες σχετικά με το ζήτημα της επιβολής του ΕΦΚ για το φυσικό αέριο και του συνυπολογισμού του στο κόστος λειτουργίας των μονάδων παραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο.

Η ΡΑΕ, λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης, κατά τη συνεδρίαση της 15ηςΔεκεμβρίου 2011, προχώρησε στη λήψη της υπ’ αρίθμ. 1528/2011 Απόφασής της:

«Στο πλαίσιο των αρµοδιοτήτων της κατά τα Άρθρα 96, 120 και 196 του Ν.4001/2011, για την τροποποίηση και συµπλήρωση των διατάξεων του Κώδικα ∆ιαχείρισης του Συστήµατος και Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΦΕΚ Β’ 655/17-05-2005) ως ακολούθως:

1. Την τροποποίηση των διατάξεων του Άρθρου 44 παράγραφος (2), µε την προσθήκη στο τέλος της πρώτης περιόδου των λέξεων «…, εξαιρουµένου του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το φυσικό αέριο, κατά τις διατάξεις του άρθρου 36 του Ν.3986/2011». Το εν λόγω άρθρο αναφέρεται στον υπολογισμό του κόστους καυσίμων των παραγωγών.

2. Την τροποποίηση των διατάξεων του Άρθρου 203 παράγραφος (1), µε την προσθήκη στο τέλος της παραγράφου των λέξεων «…, καθώς και το συνολικό ποσό που αντιστοιχεί στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για το φυσικό αέριο, κατά τις διατάξεις του άρθρου 36 του Ν.3986/2011, που οφείλουν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας λόγω κατανάλωσης φυσικού αερίου για την ηλεκτροπαραγωγή, βάσει των σχετικών τιµολογίων προµήθειας φυσικού αερίου».