Ως παιδί, μεγαλώνοντας κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας, μελετούσα υπό το φως ενός κεριού. Ηλεκτρικές συσκευές, όπως τα ψυγεία και οι ανεμιστήρες ήταν άγνωστα. Παρόλα αυτά, στη διάρκεια της ζωής μου, η πραγματικότητα αυτή άλλαξε άρδην. Η εύκολη πρόσβαση στην ενέργεια πρόσφερε νέες ευκαιρίες στην οικογένεια και το έθνος μου.

Ως παιδί, μεγαλώνοντας κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας, μελετούσα υπό το φως ενός κεριού. Ηλεκτρικές συσκευές, όπως τα ψυγεία και οι ανεμιστήρες ήταν άγνωστα. Παρόλα αυτά, στη διάρκεια της ζωής μου, η πραγματικότητα αυτή άλλαξε άρδην. Η εύκολη πρόσβαση στην ενέργεια πρόσφερε νέες ευκαιρίες στην οικογένεια και το έθνος μου.

Η ενέργεια μεταμορφώνει τις ζωές, τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες. Και μεταμορφώνει τον πλανήτη μας – το κλίμα, τις πρώτες ύλες και τα οικοσυστήματά του. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη δίχως ενέργεια. Σήμερα, έχουμε την ευκαιρία να ανοίξουμε τα φώτα και τη ζέστη σε κάθε σπίτι του κόσμου, όσο φτωχό και αν είναι, ενώ παράλληλα να ρίξουμε τον παγκόσμιο θερμοστάτη. Το κλειδί είναι η παροχή ανανεώσιμης ενέργειας σε όλους.

Για να πετύχουμε, χρειαζόμαστε τη συμμετοχή όλων – των κυβερνήσεων, του ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας – όλοι να εργαστούν μαζί για να πετύχουν αυτό που δεν μπορεί ο καθένας μόνος του. Ο ΟΗΕ βρίσκεται σε καλή θέση για να συντονίσει αυτό το ευρύ φάσμα δρώντων και να δομήσει έναν κοινό σκοπό ανάμεσά τους. Για αυτό το λόγο σύστησα τη νέα μας πρωτοβουλία, με τίτλο «Ανανεώσιμη Ενέργεια για Όλους». Η αποστολή μας: Να αναληφθεί άμεσα δράση η οποία θα φέρει πραγματικά αποτελέσματα για τους λαούς και για τον πλανήτη.

Αυτό το μήνυμα είναι που θα φέρω στο World Future Energy Summit στο Άμπου Ντάμπι, από την επόμενη Δευτέρα. Όπως το βλέπω εγώ, αντιμετωπίζουμε δύο επείγουσες ενεργειακές προκλήσεις.

 

Η πρώτη είναι ότι ένας στους πέντε ανθρώπους στον κόσμο στερείται ηλεκτρισμού. Δύο στους πέντε (κοντά στα 3 δις) χρησιμοποιούν ξύλα, άνθρακα ή κοπριά για να μαγειρέψουν και να ζεστάνουν τα σπίτια τους, αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο από τα καυσαέρια. Η ενεργειακή αυτή ένδεια είναι καταστροφική για την ανθρώπινη ανάπτυξη.

Η δεύτερη πρόκληση είναι η Κλιματική Αλλαγή. Τα αέρια του θερμοκηπίου που πηγάζουν από την καύση ορυκτών καυσίμων συμβάλουν άμεσα στη θέρμανση της γήινης ατμόσφαιρας, με όλες τις συνέπειες: Έξαρση των ακραίων καιρικών φαινομένων και φυσικές καταστροφές που θέτουν σε κίνδυνο ζωές, περιουσίες και το μέλλον των παιδιών μας.

Το σχέδιο «Ανανεώσιμη Ενέργεια για Όλους» ως το 2030 είναι μια τεράστια πρόκληση, αλλά είναι εφικτό. Το όραμά μου είναι ένας κόσμος με καθολική ενεργειακή πρόσβαση, με βελτιωμένη εξοικονόμηση ενέργειας και με διπλάσιες ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα. Τα εμπόδια δεν είναι τόσο τεχνικά, όσο ανθρώπινα. Πρέπει να θέσουμε την ανανεώσιμη ενέργεια στην κορυφή της παγκόσμιας ατζέντας και να αφιερώσουμε την προσοχή μας, τα μέσα και τις επενδύσεις μας για να το κάνουμε πράξη.

Σκεφτείτε το προηγούμενο των κινητών τηλεφώνων. Είκοσι χρόνια πριν, η παγκόσμια πρόσβαση σε ασύρματη επικοινωνία φαινόταν ασύλληπτη. Κι όμως, καθώς οι κυβερνήσεις βρήκαν τα σωστά πλαίσια και ο ιδιωτικός τομέας επένδυσε σε επιχειρηματικά μοντέλα, η επανάσταση αυτή συντελέστηκε.

Ένα αντίστοιχο παράδειγμα μπορεί να συμβεί και στις ΑΠΕ. Οι αναπτυσσόμενες χώρες μπορούν να κάνουν το άλμα στις καθαρές ενεργειακές λύσεις, όπως πήδηξαν πάνω από τις επίγειες τηλεπικοινωνίες και πήγαν κατευθείαν στις ασύρματες. Οι βιομηχανικές χώρες μπορούν και πρέπει να στηρίξουν αυτή τη μετάβαση προς τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών, τουλάχιστον μέσω του δικού τους παραδείγματος.

Αυτό είναι το σωστό για τη μείωση της ενεργειακής ένδειας και για την προστασία του πλανήτη. Επίσης, είναι η έξυπνη επιλογή για την επέκταση του επιχειρείν στις γρηγορότερα αναπτυσσόμενες αγορές.

Η κινητοποίηση δημόσιων κεφαλαίων είναι απαραίτητη, ιδίως σε μια περίοδο που τα ιδιωτικά βρίσκονται υπό πίεση. Με τις κατάλληλες πολιτικές, οι επιστροφές των επενδύσεων μπορούν να είναι τεράστιες: Αυξημένη παραγωγικότητα και ανάπτυξη, δημιουργία θέσεων εργασίας, βελτιωμένη υγεία, ενεργειακή ασφάλεια και ένα πιο σταθερό κλίμα.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, ο κλάδος των ΑΠΕ σημείωσε έντονη ανάπτυξη. Η εγκατεστημένη ισχύς επεκτείνεται. Η απόδοση βελτιώνεται. Οι τιμές κατεβαίνουν. Νέα προϊόντα αναδεικνύονται που απαιτούν λιγότερη ενέργεια. Αυτή είναι μια σταθερή βάση πάνω στην οποία θα χτιστεί η επόμενη μεγάλη ενεργειακή μετάβαση.

Τουλάχιστον 118 χώρες έχουν θέσει στόχους ή δημιούργησαν πολιτικές στήριξης της καθαρής ενέργειας. Παρόλα αυτά, μπορούμε και πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Καθ’ οδόν προς τη διάσκεψη του Ρίο, παροτρύνω τις κυβερνήσεις, τον ιδιωτικό τομέα και άλλους φορείς να προβούν σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Οι κυβερνήσεις μπορούν να προωθήσουν πιο φιλόδοξα εθνικά σχέδια και στόχους, να παρέχουν οικονομική στήριξη και να μετριάσουν τις υπερβολικές επιδοτήσεις. Οι εταιρείες μπορούν να κάνουν πιο ενεργειακά αποδοτικές τις παραγωγικές αλυσίδες και να σχηματίσουν συνεργασίες με τον δημόσιο τομέα. Οι επενδυτές μπορούν να αφιερώσουν χρήματα για τις καθαρές τεχνολογίες. Οι κυβερνήσεις, η βιομηχανία και οι επιστήμονες μπορούν να βελτιώσουν την έρευνα.

Κάποιοι θεωρούν ότι σε καιρούς οικονομικής αβεβαιότητας, η αειφορία είναι μια πολυτέλεια που δεν μπορούμε να απολαύσουμε. Εγώ λέω ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε. Η επιστήμη και η οικονομία φτάνουν στο ίδιο συμπέρασμα: Η προώθηση της ανάπτυξης, η προστασία των ανθρώπων από τη φτώχεια και η σωτηρία του πλανήτη, είναι όλα μέρος της ίδιας ατζέντας, αυτής της αειφόρου ανάπτυξης. Αυτό που τα συνδέει είναι η ενέργεια. Η ανανεώσιμη ενέργεια για όλους είναι μια ιδέα που έχει έρθει ο καιρός της. Η μετατροπή των ιδεών σε πράξεις εξαρτάται από όλους μας.