Οι θεσμικοί επενδυτές, με ένα υπό διαχείριση συλλογικό ποσό της τάξεως των 26 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, έχουν ανοίξει ένα νέο μέτωπο στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, προτρέποντας τον ιδιωτικό τομέα να κινητοποιηθεί και να βρει νέες τεχνολογίες ούτως ώστε να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Οι θεσμικοί επενδυτές, με ένα υπό διαχείριση συλλογικό ποσό της τάξεως των 26 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, έχουν ανοίξει ένα νέο μέτωπο στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, προτρέποντας τον ιδιωτικό τομέα να κινητοποιηθεί και να βρει νέες τεχνολογίες ούτως ώστε να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Η τιμολόγηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίοι οφείλονται για την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, που χαρακτηρίζει το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών της Ε.Ε., είναι «καλή» αλλά όχι ουσιαστική, λέει ο Kevin Parker, παγκόσμιος επικεφαλής του Asset Management της Deutsche.

«Ένας επενδυτής, πριν επιδιώξει να αναπτύξει μια νέα μονάδα παραγωγής ενέργειας, θα πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη την ηλιακή, αιολική και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», είπε ο Parker στο περιθώριο της συνόδου κορυφής επενδυτών του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της 12ης Ιανουαρίου, η οποία προσέλκυσε περισσότερους από 400 αντιπροσώπους τραπεζών, ασφάλειας, κυβέρνησης, εργασίας και θεσμικής επένδυσης, ο Roland Rich του ΟΗΕ προειδοποίησε τους συμμετέχοντες να μην τα βάζουν όλα στο ίδιο τσουβάλι.

«Η οικονομία της καύσης του άνθρακα είναι η αυριανή ‘‘Σκουριασμένη Ζώνη’’ (Rust Belt)», λέει ο Rich. «Η δουλειά σου, μου φαίνεται, είναι να επενδύεις στις Microsofts και Googles της πράσινης οικονομίας»

Ο Parker και άλλοι παρατήρησαν ότι οι σκεπτικιστές και οι αρνητές της κλιματικής αλλαγής, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάνουν δυσκολότερη την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο Richard Trumka, πρόεδρος της εργατικής ομοσπονδίας AFL-CIO, που αντιπροσωπεύει περίπου 12 εκατομμύρια Αμερικανούς εργαζόμενους, ήταν απότομος: «Είναι σαφές ότι όσο το Κογκρέσο ελέγχεται ουσιαστικά από αρνητές της κλιματικής αλλαγής, όλοι μας - επενδυτές, εταιρείες, εργαζόμενοι και το ευρύτερο κοινό - πρέπει να αναλάβουμε οι ίδιοι δράση ".

Ο Trumka περιέγραψε πώς η ομοσπονδία του είχε επενδύσει περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια σε προγράμματα αποδοτικότητας - όπως μετασκευή κτιρίων - και δέσμευσε περίπου 1.2 δισεκατομμύρια δολάρια στις συντάξεις των εργατών για επενδύσεις υποδομών.

Πολλοί απογοητεύτηκαν που η διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, η οποία έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο στο Durban της Νότιας Αφρικής, έληξε συμφωνώντας να σφυρηλατηθεί μια νέα συμφωνία δεσμευτική όσον αφορά στον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2015, η οποία θα τεθεί σε ισχύ μέχρι το 2020.

«Εμείς, ως οι σημαντικότεροι χρηματοδότες, πρέπει να το λύσουμε αυτό. Δεν μπορούμε να περιμένουμε από την κυβέρνηση να επιλύσει αυτό το πρόβλημα », είπε η Anne Simpson του CalPERS (Σύστημα Συνταξιοδότησης Δημοσίων Υπαλλήλων στην Καλιφόρνια), του γιγαντιαίου οργανισμού συντάξεων και οφελών για την υγεία.

«Νομίζω ότι είναι ένα σημείο καμπής από τους πολιτικούς που μαζεύουν υπογραφές στους πολιτικούς που το σκέφτονται σαν μια επενδυτική πρόκληση. Για μένα, αυτό είναι απελευθερωτικό.»

Το CalPERS, το οποίο καλύπτει περισσότερους από 1,6 εκατομμύρια δημόσιους υπαλλήλους της Καλιφόρνιας, συνταξιούχους και τις οικογένειές τους, έχει ένα χαρτοφυλάκιο των 225 περίπου δισεκατομμυρίων δολαρίων. Από αυτά, είπε ο Simpson, περισσότερα από 12 δισεκατομμύρια δολάρια ήταν σε καθαρές τεχνολογίες, πράσινη υποδομή και άλλες φιλικές προς το περιβάλλον επενδύσεις.