Ακόμη και το δυσθεώρητο ποσό των 1,7 τρισεκατομμύρια ευρώ έως το 2030 ενδέχεται να στοιχίσει στη Γερμανία η απόφασή για εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας, όπως εκτιμά η Siemens που έχει κατασκευάσει και τους 17 πυρηνικούς σταθμούς της χώρας.

Ακόμη και το δυσθεώρητο ποσό των 1,7 τρισεκατομμύρια ευρώ έως το 2030 ενδέχεται να στοιχίσει στη Γερμανία η απόφασή για εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας, όπως εκτιμά η Siemens που έχει κατασκευάσει και τους 17 πυρηνικούς σταθμούς της χώρας.

Στον υπολογισμό του ποσού αυτού, που αντιστοιχεί στα δύο τρίτα του γερμανικού ΑΕΠ, λαμβάνεται υπόψη η μεγάλη ανάπτυξη του κλάδου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με τα feed-in tariffs να αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι των δαπανών. Οι δαπάνες αυτές θα μειώνονταν κατά πολύ, σημειώνει η Siemens εάν το φυσικό αέριο αποτελούσε βασικότερο συστατικό του ενεργειακού μείγματος δίχως πυρηνική ενέργεια. Συνυπολογίζονται επίσης οι επενδύσεις σε υποδομές μετάδοσης και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος και σε τεχνολογίες αποθήκευσης ανανεώσιμης ενέργειας.

Πάντως, η εκτίμηση της Siemens είναι πολύ υψηλότερη από τον υπολογισμό των 250-300 δισεκατομμυρίων ευρώ που έκανε ο Γύργκεν Γκρόσμαν, διευθύνων σύμβουλος της RWE, ο οποίος ωστόσο δεν αναφέρθηκε σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

«Ως βιομηχανία, η Γερμανία ανέκαθεν πετύχαινε τους στόχους της και τώρα ολόκληρος ο κόσμος μας παρακολουθεί», δήλωσε στο Reuters ο Μίχαελ Ζυς, στέλεχος του ομίλου. «Εάν η ενεργειακή στροφή αποτύχει... αυτό θα υπονόμευε την αξιοπιστία της Γερμανίας ως βιομηχανικό έθνος».

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο είναι ανεπαρκές για να καλύψει την επέκταση του κλάδου των ΑΠΕ και ιδιαίτερα της ηλιακής ενέργειας και πως τα κίνητρα που παρέχονται δεν είναι αρκετά θετικά. «Μία επιλογή θα ήταν να συνδέσουμε τα κίνητρα με την καινοτομία, ώστε οι ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών πάνελ να είναι υποχρεωμένοι να εκσυγχρονίσουν τα συστήματά τους», εκτιμά ο Ζυς. «Τέτοια κίνητρα δεν υπάρχουν αυτήν τη στιγμή».