Μπορεί η χρήση των υφιστάμενων πυρηνικών αντιδραστήρων απορρίφθηκε από τους Ιταλούς, αλλά αυτό δε σημαίνει και εγκατάλειψη των μελετών και των ερευνών για την ατομική ενέργεια, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Περιβάλλοντος Corrado Clini.

Μπορεί η χρήση των υφιστάμενων πυρηνικών αντιδραστήρων απορρίφθηκε από τους Ιταλούς, αλλά αυτό δε σημαίνει και εγκατάλειψη των μελετών και των ερευνών για την ατομική ενέργεια, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Περιβάλλοντος Corrado Clini. Σε μία αποκλειστική συνέντευξη στην EurActiv Ιταλίας, ο Clini έθιξε και άλλα θέματα σχετικά με την περιβαλλοντική πολιτική της ΕΕ και τη συνεργασία με τη Βραζιλία, πριν τη σύνοδο του Ρίο+20.

«Οι έρευνες για την πυρηνική ενέργεια στοχεύουν σε καθαρότερη ενέργεια σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο διάστημα» δήλωσε ο Clini «Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις οποίες υποστηρίζουμε και προωθούμε σθεναρά, αποτελούν το παρόν και το μέλλον. Δε βλέπω καμία αντίφαση σε αυτήν τη θέση».

«Αντίθετα, είναι σημαντικό να παρακολουθούμε την εξέλιξη της τεχνολογίας της πυρηνικής ενέργειας, ώστε η χώρα μας να μη μείνει πίσω και να αποκτήσει την κατάλληλη γνώση για να εκμεταλλευτεί τις καινοτομίες στον τομέα της έρευνας», είπε.

Τον Ιούνιο του 2011, οι Ιταλοί απέρριψαν την άρση της απαγόρευσης της πυρηνικής ενέργειας, που έκλεισε τα δύο πυρηνικά εργοστάσια της χώρας το 1987. Πιθανώς το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα έρευνας της ατομικής ενέργειας είναι το υποστηριζόμενο από την ΕΕ πρόγραμμα Διεθνής Θερμοπυρηνικός Πειραματικός Αντιδραστήρας στη νότια Γαλλία. Οι διαφορές των θεσμικών οργάνων της ΕΕ αναφορικά με το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα έρευνας καθιστούν αβέβαιη την πρόσθετη χρηματοδότησή του αυτό το έτος.

Εφαρμόζουν την πολιτική της ΕΕ

Σχετικά με τον Οδικό Χάρτη για την ενέργεια 2050, που δεσμεύει την ΕΕ να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από το 80% στο 95% συγκριτικά με τα επίπεδα του 1990 μέχρι τα μέσα του αιώνα, ο Clini επεσήμανε τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησής του για τη ρύθμιση της χρήσης φθοριούχων αερίων και την εθελούσια συμφωνία με ιδιωτικές εταιρείες για τη μέτρηση του αποτυπώματος του άνθρακα.

«Ευτυχώς είχαμε μεγάλη βούληση να στραφούμε στο μονοπάτι της μείωσης των εκπομπών».

Ερωτηθείς για τις διαπραγματεύσεις για την οδηγία ενεργειακής απόδοσης, που αποσκοπεί να μειώσει την χρήση ενέργειας της ΕΕ κατά 20% μέχρι το 2020, παρέκαμψε τα αμφιλεγόμενα ζητήματα εάν ο στόχος θα πρέπει να είναι δεσμευτικός. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει να είναι υποχρεωτικός, κάτι το οποίο απορρίπτουν τα περισσότερα κράτη μέλη.

Ο υπουργός επεσήμανε επίσης ένα σχέδιο εθνικού φόρου για την ενεργειακή απόδοση ο οποίος, λέει, συμφιλιώνει τις περιβαλλοντικές ανησυχίες και την οικονομική ανάπτυξη ως «δύο όψεις του ίδιου νομίσματος».

«Η φοροαπαλλαγή ύψους 55% για την ενεργειακή απόδοση έδωσε ξεκάθαρο μήνυμα ότι η κυβέρνηση προτίθεται να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση, διότι η ιδέα που πρέπει υιοθετήσουμε είναι ότι ο κόσμος που καταναλώνει σεβόμενος το περιβάλλον, θα πρέπει να επωφελείται από το οικονομικό πλεονέκτημα», είπε.