Σήμερα η Απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε. για το Εμπάργκο Πετρελαίου στο Ιράν

Σήμερα η Απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε. για το Εμπάργκο Πετρελαίου στο Ιράν
energia.gr
Δευ, 23 Ιανουαρίου 2012 - 08:15
Σήμερα, Δευτέρα, αναμένεται να αποφασίσουν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ την σταδιακή εφαρμογή εμπάργκο πετρελαίου σε βάρος του Ιράν. Επίσης, στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, τα μέτρα της ΕΕ ενάντια στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα αναμένεται να περιλάβουν και την επιβολή κυρώσεων κατά της ιρανικής κεντρικής τράπεζας καθώς και την απαγόρευση στις συναλλαγές χρυσού με την κυβέρνηση της Τεχεράνης
Σήμερα, Δευτέρα, αναμένεται να αποφασίσουν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ την σταδιακή εφαρμογή εμπάργκο πετρελαίου σε βάρος του Ιράν. Επίσης, στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, τα μέτρα της ΕΕ ενάντια στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα αναμένεται να περιλάβουν και την επιβολή κυρώσεων κατά της ιρανικής κεντρικής τράπεζας καθώς και την απαγόρευση στις συναλλαγές χρυσού με την κυβέρνηση της Τεχεράνης.

Παρ’ όλ’ αυτά, διπλωματικές πηγές της ΕΕ δηλώνουν ότι η εφαρμογή της απόφασης δεν θα αρχίσει πριν την 1η Ιουλίου, καθώς, στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ των 27 χωρών-μελών της ΕΕ, η Ελλάδα και άλλες νοτιοευρωπαϊκές χώρες άσκησαν ισχυρές πιέσεις, ζητώντας περίοδο χάριτος για να περιορίσουν το δικό τους οικονομικό κόστος. Ιδιαίτερα η Ελλάδα εξαρτάται πολύ από το ιρανικό πετρέλαιο - σχεδόν το ένα τέταρτο του πετρελαίου που εισάγει προέρχεται από το Ιράν- και έχει ζητήσει χρόνο ώστε να εξασφαλίσει εναλλακτικές πηγές.

Επιπλέον, οι υπουργοί θα συζητήσουν την ιδέα να αναθεωρήσουν εκ των προτέρων τον αντίκτυπο και το κόστος του εμπάργκο. Επίσης, σύμφωνα με το Reuters, θα παρασχεθεί η διαβεβαίωση προς την Αθήνα ότι θα μπορεί να συνεχίσει να αγοράζει πετρέλαιο με λογικούς όρους και μετά την έναρξη εφαρμογής του εμπάργκο.

Ο πετρελαϊκός τομέας αντιστοιχεί στο περίπου 90% των ιρανικών εξαγωγών στην ΕΕ, ενώ η Ευρώπη είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου από το Ιράν μετά την Κίνα.

Σύμφωνα με δηλώσεις της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, την περασμένη Παρασκευή, οι χώρες-μέλη της ΕΕ παραμένουν ανοιχτές στη διπλωματία, παρά τις νέες κυρώσεις που αναμένεται να επιβληθούν.

Εξάλλου, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln διέσχισε την Κυριακή τα στενά του Ορμούζ και του Περσικού Κόλπου, χωρίς να προκληθεί οποιαδήποτε αντίδραση από την πλευρά του Ιράν. Υπενθυμίζεται ότι η Τεχεράνη είχε προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον να μην επιτρέψει την επιστροφή αμερικανικού αεροπλανοφόρου στην περιοχή, προκειμένου να αποφευχθούν αντιδράσεις.