Η Γερμανία και η Γαλλία γιορτάζουν στις 22 Ιανουαρίου 2012, την τεσσαρακοστή ενάτη επέτειο της Συνθήκης των Ηλυσίων. Η Συνθήκη αυτή αποτέλεσε σημαντικό σταθμό στην κοινή Ιστορία μας, σφράγισε τη συμφιλίωση ανάμεσα στους δύο λαούς μας, οι οποίοι υπήρξαν εχθροί για πολλά χρόνια και καθόρισε τους στόχους μιας αυξημένης συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες μας

Η Γερμανία και η Γαλλία γιορτάζουν στις 22 Ιανουαρίου 2012, την τεσσαρακοστή ενάτη επέτειο της Συνθήκης των Ηλυσίων. Η Συνθήκη αυτή αποτέλεσε σημαντικό σταθμό στην κοινή Ιστορία μας, σφράγισε τη συμφιλίωση ανάμεσα στους δύο λαούς μας, οι οποίοι υπήρξαν εχθροί για πολλά χρόνια και καθόρισε τους στόχους μιας αυξημένης συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες μας.

Μέσα σε σχεδόν 50 χρόνια, η Γαλλία και η Γερμανία δημιούργησαν ένα δίκτυο συνεργασίας και πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής αλληλεγγύης, εργάστηκαν για την προσέγγιση των δύο κοινωνιών και ειδικότερα της νεολαίας τους και έκαναν αμοιβαία βήματα, γεγονός που δεν ήταν αυτονόητο, καθώς πολλά είναι τα σημεία που τις διαφοροποιούν, όπως η οργάνωση των δύο κρατών, η δομή της οικονομίας τους, τα εκπαιδευτικά συστήματα κ.λπ. Από τη στιγμή που η Γερμανία και η Γαλλία κατόρθωσαν, παρά τις διαφορές τους, να συνεννοούνται και να προτείνουν κοινά αποδεκτούς συμβιβασμούς, συνέβαλαν ουσιαστικά στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, η Γερμανία και η Γαλλία, αλλά επίσης το σύνολο των Ευρωπαίων εταίρων πρέπει να δράσουν ενωμένα και συντονισμένα τόσο για να προστατεύσουν τα ευρωπαϊκά κεκτημένα που απειλούνται από την πίεση των αγορών, την οικονομική απορρύθμιση και το υπερβολικό χρέος, όσο και για να ξεπεράσουν τις δυσλειτουργίες που ανέδειξε η κρίση του χρέους. Εχουμε την πεποίθηση ότι η μεγαλύτερη σύγκλιση της οικονομικής μας πολιτικής θα ενθαρρύνει τη δημιουργία πραγματικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης και κατά συνέπεια θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Η Γαλλία και η Γερμανία φιλοδοξούν να δώσουν το παράδειγμα της σύγκλισης, προτείνοντας, εν όψει της 50ής επετείου της Συνθήκης των Ηλυσίων το επόμενο έτος, την επιβολή ενός κοινού φόρου στις επιχειρήσεις, τόσο όσον αφορά τη φορολογική βάση όσο και το επιτόκιο. Οι δύο χώρες μας θα διοργανώσουν επίσης κοινά υπουργικά συμβούλια για την προετοιμασία των προϋπολογισμών με στόχο την εγγύηση ότι εργαζόμαστε στη βάση των ίδιων αρχών, σύμφωνα με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Η Γερμανία και η Γαλλία είναι επίσης αποφασισμένες να συνεργαστούν για την επιβολή ενός φόρου στις χρηματο-οικονομικές συναλλαγές, σύμφωνα με την επιθυμία που εξέφρασαν πέρυσι ο πρόεδρος Σαρκοζί και η καγκελάριος Mέρκελ, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) στο Τορόντο. Ετσι, κατόπιν πρωτοβουλίας των δύο χωρών μας, το ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2011 υπογράμμισε την ανάγκη να διερευνήσουμε μια τέτοια προοπτική, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε προτάσεις στα τέλη Σεπτεμβρίου. Επιθυμία μας είναι η συμφωνία του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού κρατών όσον αφορά την ανάγκη να επιβληθεί αυτός ο φόρος. Ο κύριος στόχος του είναι να αποθαρρύνει τις επικίνδυνες συναλλαγές.

Εκτός από τα δημοσιονομικά και ρυθμιστικά μέτρα, η Γαλλία και η Γερμανία επιθυμούν το επόμενο έτος και στο μέλλον να διαμορφώνουν από κοινού προτάσεις με σκοπό τη σύγκλιση και την αυξημένη ανταγωνιστικότητα των εθνικών οικονομιών τους. Γάλλοι και Γερμανοί αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Θα ζητήσουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα κονδύλια στην Ευρώπη, κυρίως για την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και για τη βελτίωση της καινοτόμου δύναμης της Ευρώπης, για τη δημιουργία δικτύων κ.λπ.

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν πέρυσι από την Ε.Ε. είχαν στόχο τη διαφύλαξη της σταθερότητας όλων των κρατών-μελών και τη δημιουργία προϋποθέσεων για την ανάπτυξη. Προκειμένου ο στόχος αυτός να επιτευχθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα και μόνιμα, θέλουμε να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που καταβάλλουν οι ιδιαίτερα ευάλωτες εθνικές οικονομίες και να συμβάλουμε στην αποκατάσταση της χρηματο-οικονομικής σταθερότητας. Βρισκόμαστε σταθερά στο πλευρό της Ελλάδας στην προσπάθειά της για δημοσιονομική ανόρθωση και επιστροφή στην ανταγωνιστικότητα.

Η συνεργασία στον οικονομικό και δημοσιονομικό τομέα, που ενισχύεται διαρκώς, οδηγεί επίσης σε συνεργασία και σε πολιτικό επίπεδο. Με αυτή την έννοια, η κρίση προσφέρει την ευκαιρία μιας ευρωπαϊκής σταθεροποίησης, την οποία πρέπει να αδράξουμε όλοι μαζί, προς όφελος όλων των χωρών.

Ως μεγάλες εθνικές οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Γερμανία και η Γαλλία έχουν μιαν ιδιαίτερη ευθύνη απέναντι στην Ευρώπη. Χάρη σε έναν συνδυασμό που περιλαμβάνει υγιή δημόσια οικονομικά και αναπτυξιακά κίνητρα, θέλουμε να δηλώσουμε τη δέσμευσή μας στην υπηρεσία του ευρώ και της σταθερότητάς του, καθώς και τη βούλησή μας για μιαν Ευρώπη ισχυρή και ανταγωνιστική.

* Ο κ. JeaLoup Kuhn-Delforge είναι πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα. Ο κ. Roland Wegener είναι πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 22/01/2012)