Η Πρώην CEO της Areva Αποδιοπομπαίος Τράγος Λανθασμένων Επιλογών της Γαλλικής Κυβέρνησης

Η Πρώην CEO της Areva Αποδιοπομπαίος Τράγος Λανθασμένων Επιλογών της Γαλλικής Κυβέρνησης
energia.gr
Δευ, 23 Ιανουαρίου 2012 - 16:10
Ο αποδιοπομπαίος τράγος σε μία υπόθεση αποτυχημένης εξαγοράς μοιάζει να είναι η πρώην διευθύνουσα σύμβουλος της γαλλικής εταιρείας κατασκευής πυρηνικών σταθμών Areva, Ανν Λωβερζόν. Συγκεκριμένα, η εταιρεία αρνείται να δώσει στην πρώην επικεφαλής της το ύψους 1,5 εκατ. ευρώ «πακέτο αποχώρησης» που της υποσχέθηκε τον περασμένο Ιούνιο, όταν τερματίστηκε η θητεία της στην Areva, ενώ η ίδια η Λωβερζόν ισχυρίζεται ότι η γαλλική εταιρεία έχει προσλάβει ιδιωτικό ντετέκτιβ για την παρακολούθηση της ιδιωτικής της ζωής

 

Ο αποδιοπομπαίος τράγος σε μία υπόθεση αποτυχημένης εξαγοράς μοιάζει να είναι η πρώην διευθύνουσα σύμβουλος της γαλλικής εταιρείας κατασκευής πυρηνικών σταθμών Areva, Ανν Λωβερζόν. Συγκεκριμένα, η εταιρεία αρνείται να δώσει στην πρώην επικεφαλής της το ύψους 1,5 εκατ. ευρώ «πακέτο αποχώρησης» που της υποσχέθηκε τον περασμένο Ιούνιο, όταν τερματίστηκε η θητεία της στην Areva, ενώ η ίδια η Λωβερζόν ισχυρίζεται ότι η γαλλική εταιρεία έχει προσλάβει ιδιωτικό ντετέκτιβ για την παρακολούθηση της ιδιωτικής της ζωής.

 

Αιτία της διένεξης αποτελεί η εξαγορά, ύψους 2,5 δις δολ., της καναδικής εταιρείας εξόρυξης ουρανίου UraMin το 2007, η οποία, αν και τότε εθεωρείτο επιτυχημένη κίνηση, προκάλεσε, τελικά, χρέη ύψους 1,9 δις δολ. στην γαλλική κρατική εταιρεία. H Λωβερζόν, η οποία έκατσε 10 χρόνια στο «τιμόνι» της Areva, στόχευε με την εξαγορά αυτή, σε μία διαρκώς ανοδική πορεία για τον κρατικό κολοσσό της Γαλλίας, ποντάροντας στη συνεχή άνοδο των τιμών του ουρανίου. Ωστόσο, οι προβλέψεις αυτές δεν επαληθεύθηκαν, λόγω ,και του πυρηνικού δυστυχήματος στην Φουκουσίμα την άνοιξη του 2011, ενώ και η ίδια η επένδυση στην UraMin δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Οι τοποθεσίες όπου η καναδική εταιρεία είχε δικαιώματα εξόρυξης δεν έδωσαν τις ποσότητες ουρανίου που περίμενε αρχικά η Areva.

 

Η σημερινή διοίκηση της εταιρείας και, εμμέσως, και η γαλλική κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί, αποδίδουν το σύνολο της αποτυχημένης αυτής επιλογής στην Ανν Λωβερζόν και για τον λόγο αυτό αρνούνται να τής καταβάλουν την υπεσχημένη αμοιβή για την αποχώρησή της. Ωστόσο, αν και η Areva παραδέχεται ότι γενικά προσφεύγει σε υπηρεσίες ιδιωτικών ντετέκτιβ, αρνείται ότι έχει κάνει κάτι τέτοιο στην περίπτωση της Λωβερζόν. Αντίθετα, η τελευταία ισχυρίζεται ότι η Areva έχει παράνομα παρακολουθήσει συνομιλίες και τραπεζικές συναλλαγές της, σε μία προσπάθεια να διερευνήσει τις λεπτομέρειες της αποτυχημένης εξαγοράς της UraMin.

 

Η Λωβερζόν, από την πλευρά της, εξάλλου, υπερασπίζεται την επιλογή απόκτησης της καναδικής εταιρείας, τονίζοντας ότι το αντίτιμο που καταβλήθηκε τότε αντανακλούσε τις ισχύουσες, την εποχή εκείνη, τιμές ουρανίου και τις εκτιμήσεις της περιόδου εκείνης ότι θα ακολουθούσε έκρηξη της ζήτησης για ατομική ενέργεια στην ηλεκτροπαραγωγή. Επιπλέον, τονίζει ότι τόσο το Δ.Σ. της εταιρείας, όσο και η γαλλική κυβέρνηση ενέκριναν την εξαγορά.. Τέλος, έχει καταφύγει στην γαλλική δικαιοσύνη για την μη καταβολή του «πακέτου αποχώρησης».

 

Αρκετοί αναλυτές διατυπώνουν την εκτίμηση ότι η Λωβερζόν πληρώνει την βιασύνη και την επιπολαιότητα της γαλλικής κυβέρνησης, η οποία το 2007, μία περίοδο όπου είχε αναζωπυρωθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για την πυρηνική ενέργεια, έσπευσε να αγοράσει την UraMin, θέλοντας να ανταγωνιστεί άλλους κατασκευαστές πυρηνικών εργοστασίων. Ωστόσο, η παραγωγή ουρανίου της UraMin αποδείχθηκε, τελικά, κατώτερη των προβλέψεων της Areva, με συνέπεια μεγάλες ζημίες και ένα πολιτικό κόστος, το οποίο η κυβέρνηση Σαρκοζί επιχειρεί σήμερα να μετακυλήσει εξ ολοκλήρου στους ώμους της πρώην διευθύνουσας συμβούλου του γαλλικού «εθνικού πρωταθλητή» …