Στο Λεκανοπέδιο των Αθηνών κατοικεί και δραστηριοποιείται περίπου το 1/3 του πληθυσμού της χώρας. Άραγε έχει κανείς ποτέ σκεφθεί τί παράγεται σε αυτό; Αγροτικά προϊόντα έχουν προ πολλού παύσει να παράγονται. ‘Όπως και βιομηχανικά. Οι περισσότερες βιομηχανίες έχουν κλείσει, ενώ ήδη κλείνουν αφειδώς και βιοτεχνίες.

Στο Λεκανοπέδιο των Αθηνών κατοικεί και δραστηριοποιείται περίπου το 1/3 του πληθυσμού της χώρας. Άραγε έχει κανείς ποτέ σκεφθεί τί παράγεται σε αυτό; Αγροτικά προϊόντα έχουν προ πολλού παύσει να παράγονται. ‘Όπως και βιομηχανικά. Οι περισσότερες βιομηχανίες έχουν κλείσει, ενώ ήδη κλείνουν αφειδώς και βιοτεχνίες. Ο τουρισμός στην Αθήνα έχει μειωθεί -λόγω απεργιών, διαδηλώσεων και επεισοδίων- ενώ η εν γένει παροχή υπηρεσιών έχει και αυτή περιορισθεί, λόγω της οικονομικής κρίσεως. Τί παράγει λοιπόν η Πρωτεύουσα; Δυστυχώς παράγει κυρίως γραφειοκρατία!

Ανελέητο πήγαινε-έλα

Αν ρωτήσετε τους πολίτες που κυκλοφορούν στο κέντρο της πόλεως σε μία εργάσιμη ημέρα και ώρα «πού πηγαίνουν;», οι περισσότεροι θα σας απαντήσουν κάτι που άμεσα ή έμμεσα συνδέεται με την γραφειοκρατία.

- Ο ένας πηγαίνει σε μία δημόσια υπηρεσία -πιθανώς σε ΚΕΠ- για να καταθέσει αίτηση ώστε να του δοθεί ένα πιστοποιητικό, το οποίο του είναι απαραίτητο για να διεκπεραιώσει μία συναλλαγή με άλλη δημόσια υπηρεσία. Για να γίνει κάτι ανάλογο σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, αρκεί ένα τηλεφώνημα ή ένα e- mail. Στην Ελλάδα ο πολίτης πρέπει να μεταβεί στο ΚΕΠ, να ζητήσει το πιστοποιητικό, να επανέλθει μετά από λίγες ημέρες για να το παραλάβει και εν συνεχεία να μεταβεί στην υπηρεσία που το απαιτεί, να καταθέσει αίτηση, να περιμένει σε ουρές, να πάρει διάφορες σφραγίδες κ.ο.κ. Ενδεχομένως πρέπει να χάση ένα ολόκληρο πρωινό μόνο και μόνο για να καταθέσει μία αίτηση. Και τελικά να πληροφορηθεί ότι ο φάκελος δεν είναι πλήρης και ότι απαιτούνται πρόσθετα έγγραφα!

- Ο άλλος πολίτης πηγαίνει στην ΔΕΗ για να διακριβώσει τί έχει συμβεί με την έκτακτη εισφορά που του έχει επιβληθεί, παρ’ ότι ανήκει στις κατηγορίες εκείνες που εξαιρούνται. Ενώ κατέθεσε αίτηση εξαιρέσεως στο Υπουργείο Οικονομικών, έλαβε κανονικά και την δεύτερη δόση της εισφοράς. Απεφάσισε λοιπόν να μεταβεί στα γραφεία της ΔΕΗ, μήπως βγάλει άκρη. Εκεί όμως διαπίστωσε ότι θα πρέπει να χάση το μισό πρωινό του στην ουρά, αφού στην ίδια με αυτόν περίπτωση υπάρχουν χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι επίσης πρέπει να περάσουν από τα γραφεία της ΔΕΗ για να διακριβώσουν τί γίνεται. Υποτίθεται ότι το χαράτσι στα ακίνητα επεβλήθη διά της ΔΕΗ διότι ο δικός της εισπρακτικός μηχανισμός ήταν πιο αποτελεσματικός από αυτόν του Υπουργείου Οικονομικών. Αλλά τώρα οι ουρές μεταφέρθηκαν στην ΔΕΗ.

- Ένας τρίτος πολίτης θα χάση την ημέρα του στο ασφαλιστικό του ταμείο. Και εδώ, για ένα θέμα που σε οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό κράτος θα επελύετο με μία επιστολή. Ο ασφαλισμένος υπεβλήθη σε μία ιατρική εξέταση, την οποία καλύπτει το ασφαλιστικό του ταμείο. Για να εισπράξει λοιπόν τα χρήματα πρέπει να μεταβεί στο ταμείο, να περιμένει στην ουρά, να υποβάλει σχετική αίτηση με τα δικαιολογητικά της εξετάσεως που έκανε και να αποχωρήσει άπρακτος. Στην συνέχεια, αφού το αίτημά του εγκριθεί από επιτροπή ιατρών, πρέπει να μεταβεί εκ νέου στο ταμείο και να ξαναπεριμένει στην ουρά για να εισπράξει τα χρήματα. Η αλήθεια είναι ότι σε κάποια ταμεία η διαδικασία έχει απλουστευθεί και τα χρήματα κατατίθενται απ’ ευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό του ασφαλισμένου. Αλλά ο κανόνας είναι η ταλαιπωρία.

Χαμένες εργατοώρες

Οι περισσότεροι πολίτες που κυκλοφορούν καθημερινώς στην Αθήνα, με τέτοια θέματα ασχολούνται. Κυκλοφορούν και υπάλληλοι επιχειρήσεων, των οποίων η εργασία συνίσταται αποκλειστικώς στις σχέσεις με τις δημόσιες υπηρεσίες. Άλλος τρέχει στις εφορίες ή στην επιθεώρηση εργασίας για να υποβάλλει περιοδικές καταστάσεις. Άλλος τρέχει σε άλλες υπηρεσίες για να καταθέσει ή να παραλάβει έγγραφα που απαιτούνται για να προβεί η εταιρεία σε οποιαδήποτε δραστηριότητα. Ένας ολόκληρος κόσμος, μεταξύ των οποίων και πολλοί ενδιάμεσοι (φοροτεχνικοί, λογιστές ή απλοί διεκπεραιωτές) τρέχουν καθημερινώς από υπηρεσία σε υπηρεσία για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της κρατικής γραφειοκρατίας. Οι εργατοώρες που χάνονται είναι ατελείωτες.

Για να προχωρήσει λοιπόν οτιδήποτε σε αυτόν τον τόπο, πρέπει να σπάσει η διελκυστίνδα της γραφειοκρατίας. Αυτό θα γίνει μόνο αν καταργηθούν διά μιας οι αμέτρητες γραφειοκρατικές διαδικασίες και διατυπώσεις, που ως επί το πλείστον είναι άχρηστες. Κάποιος πρέπει να λειτουργήσει ως Αλέξανδρος και να λύση τον Γόρδιο Δεσμό της γραφειοκρατίας. Αλλως η χώρα μας ουδέποτε θα καταστεί παραγωγική. Θα παραμείνει δέσμια της γραφειοκρατίας.

(από την εφημερίδα "Εστία")