Δικηγόροι που ενεργούν για λογαριασμό Βρετανών ακτιβιστών εναντίον της πυρηνικής ενέργειας έχουν υποβάλει καταγγελία σχετικά με ατομικές επιδοτήσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία, αν γινόταν δεκτή, θα μπορούσε να αποτρέψει την κατασκευή νέων πυρηνικών αντιδραστήρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δικηγόροι που ενεργούν για λογαριασμό Βρετανών ακτιβιστών εναντίον της πυρηνικής ενέργειας έχουν υποβάλει καταγγελία σχετικά με ατομικές επιδοτήσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία, αν γινόταν δεκτή, θα μπορούσε να αποτρέψει την κατασκευή νέων πυρηνικών αντιδραστήρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η πυρηνική ενέργεια είναι ευρέως επιδοτούμενη, ακόμη και με όρους της βρετανικής κυβέρνησης ότι είναι λάθος», δήλωσε ο Gerry Wolff, συντονιστής της ομάδας «Energy Fair» που υπέβαλε την καταγγελία με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ της.

"Έχουν πει επανειλημμένα ότι η πυρηνική ενέργεια δεν πρέπει να λαμβάνει επιδοτήσεις», είπε στην EurActiv.

Η «Energy Fair» υποστηρίζει ότι το ανώτατο όριο στις υποχρεώσεις που η Βρετανική και άλλες Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις παρέχουν στην πυρηνική βιομηχανία αποτελεί αθέμιτη επιδότηση.

Αν αποσυρθεί, λένε ότι θα αφήσει την πυρηνική βιομηχανία μη ανταγωνιστική σε σύγκριση με άλλες τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

«Έχει υπολογιστεί ότι, αν οι φορείς εκμετάλλευσης πυρηνικών ήταν πλήρως διασφαλισμένοι έναντι του κόστους των πυρηνικών καταστροφών όπως εκείνες του Chernobyl και της Fukushima, η τιμή της πυρηνικής ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξανόταν κατά τουλάχιστον 0,14 ευρώ ανά kWh [κιλοβατώρα] και ίσως στα 2.36 ευρώ», λέει ένα δελτίο τύπου στην ιστοσελίδα της ομάδας,.

Αντίθετα, η αιολική ενέργεια στο Ηνωμένο Βασίλειο πωλείται λιανικώς περίπου 0,14 ευρώ ανά kWh. 

Κρατική παρέμβαση

Συνήγοροι της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας υποστηρίζουν ότι οι πιθανότητες ενός καταστροφικού ατυχήματος είναι τόσο λίγες -και τα σχετικά ποσά τόσο ογκώδη- που η κρατική παρέμβαση για να καλύψει ένα απίθανο ενδεχόμενο είναι συνετή και είναι και ένας πρακτικός τρόπος μετάβασης προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Αλλά ο Wolff είπε ότι ακόμη και σε αναλογία ενός ατυχήματος κάθε 10.000 χρόνια, με περίπου 400 πυρηνικούς αντιδραστήρες σε λειτουργία σε όλο τον κόσμο το χρονικό διάστημα για ατυχήματα θα συρρικνωθεί σημαντικά.

"Αν κοιτάξετε την πραγματική καταγραφή - Three Mile Island, Chernobyl και Fukushima - τότε ακόμη και αγνοώντας κάποιες κοντινές καταστροφές στο ενδιάμεσο, μια καταστροφή λαμβάνει χώρα κάθε 11 χρόνια», είπε.

«Τα στοιχεία που λένε ότι οι πιθανότητες είναι τρομερά χαμηλές, δεν συσσωρεύονται.»

Η «Energy Fair» παραπονιέται, επίσης, ότι το ουράνιο απαλλάσσεται από φόρο καυσίμων ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου, ότι οι νέες προτάσεις θα επιτρέψουν σε κρατικά χρήματα να τακτοποιήσουν υπερβάσεις δαπανών για τη διάθεση των πυρηνικών αποβλήτων, και ότι τα πυρηνικά «τιμολόγια τροφοδότησης» διαμορφώνουν μια άλλη de facto επιδότηση.

O χρόνος για την αναμονή μιας απόφασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να είναι έως και 18 μήνες.