Στο Λεκανοπέδιο των Αθηνών κατοικεί και δραστηριοποιείται περίπου το 1/3 του πληθυσμού της χώρας. Αραγε έχει κανείς ποτέ σκεφθή τί παράγεται σε αυτό; Αγροτικά προϊόντα έχουν προ πολλού παύσει να παράγονται. ‘Οπως και βιομηχανικά. Οι περισσότερες βιομηχανίες έχουν κλείσει, ενώ ήδη κλείνουν αφειδώς και βιοτεχνίες. Ο τουρισμός στην Αθήνα έχει μειωθή -λόγω απεργιών, διαδηλώσεων και επεισοδίων- ενώ η εν γένει παροχή υπηρεσιών έχει και αυτή περιορισθή, λόγω της οικονομικής κρίσεως. Τί παράγει λοιπόν η Πρωτεύουσα;

Αναζητείται ο Αλέξανδρος που θα τον λύση

Στο Λεκανοπέδιο των Αθηνών κατοικεί και δραστηριοποιείται περίπου το 1/3 του πληθυσμού της χώρας. Αραγε έχει κανείς ποτέ σκεφθή τί παράγεται σε αυτό; Αγροτικά προϊόντα έχουν προ πολλού παύσει να παράγονται. ‘Οπως και βιομηχανικά. Οι περισσότερες βιομηχανίες έχουν κλείσει, ενώ ήδη κλείνουν αφειδώς και βιοτεχνίες. Ο τουρισμός στην Αθήνα έχει μειωθή -λόγω απεργιών, διαδηλώσεων και επεισοδίων- ενώ η εν γένει παροχή υπηρεσιών έχει και αυτή περιορισθή, λόγω της οικονομικής κρίσεως. Τί παράγει λοιπόν η Πρωτεύουσα; Δυστυχώς παράγει κυρίως γραφειοκρατία!

Ανελέητο πήγαινε-έλα

Αν ρωτήσετε τους πολίτες που κυκλοφορούν στο κέντρο της πόλεως σε μία εργάσιμη ημέρα και ώρα «πού πηγαίνουν;», οι περισσότεροι θα σας απαντήσουν κάτι που άμεσα ή έμμεσα συνδέεται με την γραφειοκρατία.

- Ο ένας πηγαίνει σε μία δημόσια υπηρεσία -πιθανώς σε ΚΕΠ- γιά να καταθέση αίτηση ώστε να του δοθή ένα πιστοποιητικό, το οποίο του είναι απαραίτητο γιά να διεκπεραιώση μία συναλλαγή με άλλη δημόσια υπηρεσία. Γιά να γίνη κάτι ανάλογο σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, αρκεί ένα τηλεφώνημα ή ένα e-mail. Στην Ελλάδα ο πολίτης πρέπει να μεταβή στο ΚΕΠ, να ζητήση το πιστοποιητικό, να επανέλθη μετά από λίγες ημέρες γιά να το παραλάβη και εν συνεχεία να μεταβή στην υπηρεσία που το απαιτεί, να καταθέση αίτηση, να περιμένη σε ουρές, να πάρη διάφορες σφραγίδες κ.ο.κ. Ενδεχομένως πρέπει να χάση ένα ολόκληρο πρωϊνό μόνο και μόνο γιά να καταθέση μία αίτηση. Και τελικά να πληροφορηθή ότι ο φάκελος δεν είναι πλήρης και ότι απαιτούνται πρόσθετα έγγραφα!

- Ο άλλος πολίτης πηγαίνει στην ΔΕΗ γιά να διακριβώση τί έχει συμβή με την έκτακτη εισφορά που του έχει επιβληθή, παρ’ ότι ανήκει στις κατηγορίες εκείνες που εξαιρούνται. Ενώ κατέθεσε αίτηση εξαιρέσεως στο Υπουργείο Οικονομικών, έλαβε κανονικά και την δεύτερη δόση της εισφοράς. Απεφάσισε λοιπόν να μεταβή στα γραφεία της ΔΕΗ, μήπως βγάλη άκρη. Εκεί όμως διεπίστωσε ότι θα πρέπει να χάση το μισό πρωϊνό του στην ουρά, αφού στην ίδια με αυτόν περίπτωση υπάρχουν χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι επίσης πρέπει να περάσουν από τα γραφεία της ΔΕΗ γιά να διακριβώσουν τί γίνεται. Υποτίθεται ότι το χαράτσι στα ακίνητα επεβλήθη διά της ΔΕΗ διότι ο δικός της εισπρακτικός μηχανισμός ήταν πιό αποτελεσματικός από αυτόν του Υπουργείου Οικονομικών. Αλλά τώρα οι ουρές μεταφέρθηκαν στην ΔΕΗ.

- Ενας τρίτος πολίτης θα χάση την ημέρα του στο ασφαλιστικό του ταμείο. Και εδώ, γιά ένα θέμα που σε οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό κράτος θα επελύετο με μία επιστολή. Ο ασφαλισμένος υπεβλήθη σε μία ιατρική εξέταση, την οποία καλύπτει το ασφαλιστικό του ταμείο. Γιά να εισπράξη λοιπόν τα χρήματα πρέπει να μεταβή στο ταμείο, να περιμένη στην ουρά, να υποβάλη σχετική αίτηση με τα δικαιολογητικά της εξετάσεως που έκανε και να αποχωρήση άπρακτος. Στην συνέχεια, αφού το αίτημά του εγκριθή από επιτροπή ιατρών, πρέπει να μεταβή εκ νέου στο ταμείο και να ξαναπεριμένη στην ουρά γιά να εισπράξη τα χρήματα. Η αλήθεια είναι ότι σε κάποια ταμεία η διαδικασία έχει απλουστευθή και τα χρήματα κατατίθενται απ’ ευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό του ασφαλισμένου. Αλλά ο κανόνας είναι η ταλαιπωρία.

Χαμένες εργατοώρες

Οι περισσότεροι πολίτες που κυκλοφορούν καθημερινώς στην Αθήνα, με τέτοια θέματα ασχολούνται. Κυκλοφορούν και υπάλληλοι επιχειρήσεων, των οποίων η εργασία συνίσταται αποκλειστικώς στις σχέσεις με τις δημόσιες υπηρεσίες. Αλλος τρέχει στις εφορίες ή στην επιθεώρηση εργασίας γιά να υποβάλλη περιοδικές καταστάσεις. Αλλος τρέχει σε άλλες υπηρεσίες γιά να καταθέση ή να παραλάβη έγγραφα που απαιτούνται γιά να προβή η εταιρεία σε οποιαδήποτε δραστηριότητα. Ενας ολόκληρος κόσμος, μεταξύ των οποίων και πολλοί ενδιάμεσοι (φοροτεχνικοί, λογιστές ή απλοί διεκπεραιωτές) τρέχουν καθημερινώς από υπηρεσία σε υπηρεσία γιά να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της κρατικής γραφειοκρατίας. Οι εργατοώρες που χάνονται είναι ατελείωτες.

Γιά να προχωρήση λοιπόν ο,τιδήποτε σε αυτόν τον τόπο, πρέπει να σπάση η διελκυστίνδα της γραφειοκρατίας. Αυτό θα γίνη μόνο αν καταργηθούν διά μιάς οι αμέτρητες γραφειοκρατικές διαδικασίες και διατυπώσεις, που ως επί το πλείστον είναι άχρηστες. Κάποιος πρέπει να λειτουργήση ως Αλέξανδρος και να λύση τον Γόρδιο Δεσμό της γραφειοκρατίας. Αλλως η χώρα μας ουδέποτε θα καταστή παραγωγική. Θα παραμείνη δέσμια της γραφειοκρατίας.

(από την εφημερίδα "Εστία")