Ευρεία Ήταν η Συναίνεση στην 1η Σύνοδο Φυσικού Αερίου τον Νοέμβριο 2011 στο Κατάρ

Ευρεία Ήταν η Συναίνεση στην 1η Σύνοδο Φυσικού Αερίου τον Νοέμβριο 2011 στο Κατάρ
του Leonid Bokhanovsky, Γενικού Γραμματέα του Φόρουμ Εξαγωγικών Χωρών Αερίου (GECF)
Πεμ, 26 Ιανουαρίου 2012 - 07:45
Στη σημερινή εποχή αποτελεί κοινό τόπο το γεγονός ότι οι ενεργειακές πηγές είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς η αξιόπιστη, οικονομικά προσιτή και καθαρή ενέργεια αποτελεί το κλειδί για την επίτευξη βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης. Χωρίς ενέργεια τα εργοστάσια δεν μπορούν να παράξουν αγαθά, τα μαγαζιά δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες, τα σχολεία δεν μπορούν να υποδεχθούν μαθητές και τα νοικοκυριά δεν μπορούν να ζεσταθούν
Στη σημερινή εποχή αποτελεί κοινό τόπο το γεγονός ότι οι ενεργειακές πηγές είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς η αξιόπιστη, οικονομικά προσιτή και καθαρή ενέργεια αποτελεί το κλειδί για την επίτευξη βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης. Χωρίς ενέργεια τα εργοστάσια δεν μπορούν να παράξουν αγαθά, τα μαγαζιά δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες, τα σχολεία δεν μπορούν να υποδεχθούν μαθητές και τα νοικοκυριά δεν μπορούν να ζεσταθούν.

Επί του παρόντος, μία έντονη διαμάχη έχει ξεσπάσει γύρω από την εξεύρεση της ενεργειακής πηγής που θα αποτελέσει τη βέλτιστη λύση στη μετατόπιση της ζήτησης, θα εξισορροπήσει τις αβέβαιες οικονομικές συνθήκες και θα μετριάσει τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής. Πολλές ενεργειακές πηγές ενέχουν περισσότερα προβλήματα παρά λύσεις. Ο άνθρακας είναι μία ακριβή αλλά και ρυπογόνα πηγή ενέργειας, ενώ η πυρηνική ενέργεια δεν είναι μεν τόσο ακριβή αλλά ενέχει τον κίνδυνο καταστροφικών επιπτώσεων σε περίπτωση ατυχήματος/δυσλειτουργίας. Οι ανανεώσιμες πηγές, από την άλλη, δεν είναι σε θέση να διεκδικήσουν τα σκήπτρα μίας αξιόπιστης, πρωταρχικής ενεργειακής πηγής και, επιπροσθέτως, απαιτείται οικονομική επιχορήγηση για τη διασφάλιση της οικονομικής τους βιωσιμότητας σε ευρείας κλίμακας εφαρμογές. Ως εκ τούτου, το φυσικό αέριο προσφέρει μία καθαρή, ασφαλή, αξιόπιστη και αποδοτική επιλογή.

Όπως έχουν παρατηρήσει αρκετοί εξέχοντες ειδικοί, το φυσικό αέριο παραμένει η πλέον πιθανή επιλογή που θα αποτελέσει την αξιόπιστη ενεργειακή πηγή η οποία θα καλύψει τις απαιτήσεις της παγκόσμιας οικονομίας. Κάποιοι, συμπεριλαμβανομένου και εμού, πιστεύουν ότι έχουμε εισέλθει στη «χρυσή εποχή του αερίου»- μία περίοδο όπου το φυσικό αέριο καθίσταται το άμεσα διαθέσιμο προτιμώμενο καύσιμο για κάθε χρήση, από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής μέχρι αυτοκίνητα και φορτηγά.

Αν δεχτούμε, λοιπόν, ότι το φυσικό αέριο είναι το προτιμώμενο καύσιμο του μέλλοντος, η ερώτηση ουσιαστικά συνίσταται στο πώς μπορούμε να επιτύχουμε τη βέλτιστη μόχλευση του φυσικού αέριου που έχουμε προς όφελος όσο το δυνατόν περισσοτέρων χωρών και ανθρώπων. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικότερο από ό, τι τα μεμονωμένα οφέλη για μία χώρα ή μία εταιρεία. Στο πλαίσιο αυτό, η 1η Σύνοδος του Φόρουμ Εξαγωγικών Χωρών Αερίου (GECF) που πραγματοποιήθηκε το περασμένο φθινόπωρο στο Κατάρ, έφερε στο ίδιο τραπέζι αρχηγούς χωρών και υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη από χώρες-μέλη του GECF συμπεριλαμβανομένων της Αλγερίας, Βολιβίας, της Αιγύπτου, της Ισημερινής Γουινέας, του Ιράν, της Λιβύης, της Νιγηρίας, του Κατάρ, της Ρωσίας, του Τρινιδάδ και Τομπάγκο, της Βενεζουέλας καθώς και της Ολλανδίας και της Νορβηγίας που είναι χώρες-παρατηρητές. Δύο μέρες πριν τη Σύνοδο στη Ντόχα, το GECF διεξήγαγε τη 13η Υπουργική Συνάντηση στα κεντρικά του, στη διάρκεια της οποίας η οργάνωση καλωσόρισε επισήμως το Ομάν ως νέο Μέλος και είχα την τιμή να αποδεχθώ την εκλογή μου για δεύτερη θητεία ως Γενικός Γραμματέας της οργάνωσης.

Τα μέλη του Φόρουμ Εξαγωγικών Χωρών Αερίου (GECF) εξέδωσαν μια Διακήρυξη σε συνέχεια της 1ης Συνόδου Αερίου, δεσμευόμενα να συνεργαστούν και να ανταλλάξουν πληροφορίες για την προαγωγή του φυσικού αερίου. Εκτός από αυτές τις βασικές διακηρύξεις, όπως η αναγνώριση του φυσικού αερίου ως ένα καθαρό καύσιμο στο παγκόσμιο ενεργειακό μίγμα και την εκ νέου δέσμευση των μελών όσον αφορά στην προθυμία συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών, τα μέλη εξέδωσαν 12 εξίσου σημαντικές δηλώσεις στις οποίες θα πρέπει να δοθεί έμφαση. Μεταξύ αυτών ήταν η αναγνώριση της στρατηγικής σημασίας των μακροπρόθεσμων συμβολαίων. Η ορθή τιμολόγηση και η σταθερότητα του εφοδιασμού, είναι κρίσιμης σημασίας για τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη Οι μακροπρόθεσμες συμβάσεις είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα, προωθώντας ταυτόχρονα τις αναγκαίες επενδύσεις σε υποδομές που απαιτούνται για τη στήριξη της παραγωγής και μεταφοράς φυσικού αερίου και για να διασφαλίσει την ισορροπία των συμφερόντων των παραγωγών και καταναλωτών αερίου.

Επιπλέον, η οργάνωση έλαβε υπόψη της τις εκτεταμένες προσπάθειες και τις επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν από τις χώρες-μέλη για να αναπτύξουν μια αξιόπιστη προμήθεια φυσικού αερίου, καθώς επίσης και τις ενέργειες σε συνεργασία με τις χώρες εισαγωγής και τους πελάτες για τη σταθεροποίηση της ζήτησης και της διανομής. Το GECF κατανοεί τη σημασία της συνεργασίας με τις χώρες εισαγωγής και τους πελάτες και η συμπερίληψη της προτεραιότητας αυτής στη Διακήρυξη καταδεικνύει την επικέντρωση της οργάνωσης στη συνεργασία τα επόμενα χρόνια. Η αλληλεξάρτηση των προμηθευτών και των αγοραστών είναι το κλειδί για μια σταθερή αγορά φυσικού αερίου.

Τα μέλη αποφάσισαν επίσης να αναγνωρίσουν την ανάγκη να επιτευχθεί μια δίκαιη τιμή για το φυσικό αέριο, με βάση το δείκτη τιμής του φυσικού αερίου προς το πετρέλαιο. Στόχος είναι η τιμολογιακή σύγκλιση του φυσικού αερίου και του πετρελαίου που θα επιτρέψει στο φυσικό αέριο να είναι ανταγωνιστικό στο παγκόσμιο μίγμα μεταφοράς και παραγωγής καυσίμων λόγω των οικονομικών και περιβαλλοντικών οφελών του.

Η 1η Σύνοδος Αερίου ήταν ένα καθοριστικό βήμα για το έργο του GECF αναφορικά με τη δημιουργία μίας εύρυθμης, αξιόπιστης και βιώσιμης αγοράς φυσικού αερίου. Προχωρώντας, ελπίζουμε ότι η Διακήρυξη της Ντόχα μπορεί να αποτελέσει τη βάση συμφωνιών μεταξύ των εξαγωγέων και των εισαγωγέων και ότι το φυσικό αέριο θα τροφοδοτήσει ένα προσοδοφόρο μέλλον.

Πρόκειται όντως για τη χρυσή εποχή του φυσικού αερίου. Και οι χώρες-μέλη του GECF, οι οποίες διαχειρίζονται συνολικά το 70% των παγκόσμιων αποθεμάτων φυσικού αερίου, έχουν δεσμευθεί για την αξιόπιστη και ασφαλή προμήθεια του φυσικού αερίου ανά πάσα στιγμή όπου χρειάζεται.