Με νομικά μέτρα από τη Ρωσία ενδέχεται να έρθουν αντιμέτωποι οι κανόνες της ΕΕ για την ενίσχυση της συμμετοχής τρίτων μερών στους ρωσικούς αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, αποκάλυψε σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα ο επικεφαλής της Gazprom στις 27 Ιανουαρίου. «Η Επιτροπή φαίνεται να θεωρεί αυτούς τους κανόνες ως ένα μέσο να πιέσει τις χώρες εξαγωγής όπως είναι η Ρωσία. Ωστόσο κάθε δράση προκαλεί και αντίδραση»», είπε ο Alexei Miller στην Süddeutsche Zeitung

Με νομικά μέτρα από τη Ρωσία ενδέχεται να έρθουν αντιμέτωποι οι κανόνες της ΕΕ για την ενίσχυση της συμμετοχής τρίτων μερών στους ρωσικούς αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, αποκάλυψε σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα ο επικεφαλής της Gazprom στις 27 Ιανουαρίου.

«Η Επιτροπή φαίνεται να θεωρεί αυτούς τους κανόνες ως ένα μέσο να πιέσει τις χώρες εξαγωγής όπως είναι η Ρωσία. Ωστόσο κάθε δράση προκαλεί και αντίδραση»», είπε ο Alexei Miller στην Süddeutsche Zeitung.

Τόνισε ότι οι κανόνες της ΕΕ που ορίζουν ότι η παραγωγή, η μεταφορά και η πώληση φυσικού αερίου, θα πρέπει να είναι ξεχωριστές καθώς και ανοιχτές σε τρίτα μέρη εντός των οδηγιών της ενιαίας αγοράς, μπλοκάρουν αντί να ανοίγουν την αγορά στους παρόχους.

Ο Miller είπε ότι υπάρχουν σκέψεις στη Ρωσία να επιβληθούν νομικά μέτρα εναντίον των Βρυξελλών σε περίπτωση που η Ρωσία θεωρήσει πολύ «άκαμπτες» τις διατάξεις, δίνοντας πρόσβαση στους αγωγούς της Gazprom σε ανταγωνιστές και διαχωρίζοντας τους αγωγούς από την έρευνα.

Η Gazprom αποτελεί τον μεγαλύτερο πάροχο φυσικού αερίου της Ευρώπης, μεταφέροντάς το απευθείας στις εθνικές αγορές της Ένωσης. Ο Miller είπε ότι τα πεδία φυσικού αερίου χωρίς αγωγούς «δεν έχουν αξία» ενώ ο εξαναγκαστικός διαχωρισμός παρεμβαίνει στα δικαιώματα ιδιοκτησίας.

Ίσως βρεθεί χωρίς υποδομές και χωρίς φυσικό αέριο η Ευρώπη, εάν το πάει πολύ μακριά, τόνισε. Σχολιάζοντας την «εισβολή» της Gazprom σε επικερδείς ενεργειακές αγορές λιανικής στη Γερμανία, τόνισε ότι η Gazprom θέλει να «ενισχύσει τις δεσμεύσεις της».

«Όχι μόνο θέλουμε να μεταφέρουμε φυσικό αέριο, αλλά επίσης να εισέλθουμε στην παραγωγή ενέργειας. Στην Gazprom, υπάρχει ακόμη μεγάλη βούληση για επενδύσεις σε εργοστάσια παραγωγής ενέργειας.

Είπε ότι η εταιρεία του ενδιαφέρεται ακόμη να εισέλθει στον τομέα παραγωγής φυσικού αερίου σε ενέργεια της Γερμανίας, μετά την αποτυχία των συνομιλιών με την RWE.

Οι συνομιλίες ξεκίνησαν με την RWE στα μέσα Ιουλίου προκειμένου να εξετάσουν κοινή συνεργασία στην ενέργεια και τερματίστηκαν τον Δεκέμβριο. Η Gazprom συνεχίζει τις προσπάθειες συνεργασίας με το κρατίδιο της Βαβαρίας.

Πρόσφατα απέκτησε την Envacom, μια μικρή γερμανική εταιρεία ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, στην προσπάθειά της να αποκτήσει ένα επιπλέον έρεισμα μέσα και γύρω από το μεγαλύτερο ευρωπαίο πελάτη της.

(πηγή: Euractiv)